Witte stokkendag in de Hermitage Mall
12 Oct 2013, 03:00
foto
Een bezoeker ervaart hoe het is om 'blind' te lopen met een witte stok. (Foto: Tanya Frijmersum)


Een groep blinden en slechtzienden was aanwezig in de Hermitage Mall in het kader van de Internationale dag van de witte stok of de witte stokkendag. Deze dag wordt officieel op 15 oktober gevierd, maar omdat het dan een vrije dag is in Suriname, heeft de organisatie gemeend deze dag op vrijdag 11 oktober te herdenken. Naast die witte blindenstok met vaak ook wat rode strepen waren er ook niet witte stokken en opvouwbare te zien. Sommigen hadden aan de onderkant een kleine ‘bal’ die ervoor zorgt dat de stok gemakkelijk glijdt.

De bedoeling van deze dag, die uitgeroepen werd door de Wereld Blinden Unie in 1970 is, dat het publiek meer bekend raakt met het gebruik van deze stok. Die zorgt ervoor dat blinden en ook slechtzienden zich op een zelfstandige en veilige manier kunnen verplaatsen. Men kan hiermee tijdens het lopen aftasten op de vloer of grond die ze tegenkomen. Ook dient het om anderen erop te attenderen dat er een persoon met een visuele beperking aankomt.

Aantal blinden niet bekend
Jeanette Wee Wee, coördinator begeleiding die al tien jaar werkt bij de Nationale Stichting Blindenzorg Suriname (NSBS), is er ook bij. Ook diverse andere medewerkers en bestuursleden helpen een handje. Ze vertelt dat er momenteel veertien leerlingen op de Louis Brailleschool zijn, een klein aantal vergeleken met voorheen, omdat leerlingen geïntegreerd worden op GLO-scholen of hogere niveaus. Men zorgt wel voor de nodige begeleiding en leermateriaal wordt omgezet in braille indien nodig.

De 12-jarige Kirtie is ook gekomen in de Mall met familie en geeft aan dat ze haar witte stok alleen gebruikt op school. Ze heeft die thuis en op het bijbehorende erf niet nodig omdat ze die omgeving goed kent. Indien ze buitenshuis gaat dan wordt ze wel begeleid door iemand.
Natasia Hanenberg, directrice van NSBS merkt op, dat het niet bekend is hoeveel blinden er in Suriname zijn, maar hoopt dat de data verzameld bij de laatste census wel enige informatie kunnen geven. “Niet alle blinden willen met zo’n stok lopen om uiteenlopende redenen, maar wij stimuleren het wel. Vorig jaar hadden we een wandelloop op straat waar ook mensen met hun witte stok meeliepen”.
Het publiek kon naast ervaren hoe het is om zonder te zien met een witte stok te lopen, ook kennis maken met braille en allerhande informatie inwinnen.

Tanya Frijmersum
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May