Adhin roept op tot natievorming
11 Oct 2013, 02:00
foto
Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling.


Ashwin Adhin, minister van Onderwijs & Volksontwikkeling riep bij de herdenking van Marrondag donderdag de verschillende culturele groepen op om zich mentaal te emanciperen. "Emancipatie is noodzakelijk om optimaal deel te nemen aan natievorming. Dit is een culturele aangelegenheid en geen politieke. In dat concept zijn we er niet voor onszelf maar voor elkaar en werken we automatisch aan ontwikkeling. Om dat te bereiken is emancipatie bij alle groepen nodig. Materieel en mentaal."

Adhin voerde namens president Desi Bouterse het woord op het Onafhankelijkheidsplein. "De president vertoeft in verband met zijn jaardag op 13 oktober en de nodige rust met zijn familie in het binnenland", meldde de bewindsman.

Directeur van Regionale Ontwikkeling Ifna Vrede en Leo Atomang van stichting 10 Oktober 1760 maakten van de gelegenheid gebruik om vooral de Marronjongeren aan te spreken. "Er zijn voorbeelden genoeg van Marrons die het ver geschopt hebben. Grijp die kansen. En als je ontspoord bent, keer terug naar huis", riep Vrede op. Atomang heeft graag dat de gelederen gesloten worden en dat men bewuster is van de identiteit. "Sabi yu srefi. If yu no sabi suma na yu, go snapu fes' wan spikri da ye pur yu krosi. Luku bun suma na yu, aksi yu srefi pe ye go en san yu man du gi kondre."

Mentale emancipatie
Ook Henk Herrenberg, voorzitter van de nationale commissie Viering Jubileumjaar, riep op om bewuster te zijn van de geleverde strijd tegen slavernij en contractarbeid. "We zijn vrij maar het is de hoogste tijd om ons te bevrijden van de mentale slavernij. De cultuurbeleving moet helpen de nodige eenheid te vormen. We moeten meer inhoud gaan geven aan ons zelfbeschikkingsrecht."

Adhin benadrukte dat emancipatie niet alleen te maken heeft met het verkrijgen van gelijke rechten en zelfstandigheid. "Het gaat ook om mentale emancipatie. Emancipatie is een onmisbaar element bij natievorming. Dat geldt voor alle culturele groepen."
Herrenberg deelde mee dat gekeken wordt om in 2014 de cultuurbeleving te delen op regionaal en internationaal niveau. "In dit jubileumjaar en na Carifesta beseffen we dat we onze cultuurbeleving niet langer kunnen beperken tot ons land alleen."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May