Marrons maken stappen voorwaarts
10 Oct 2013, 17:00
foto
Op het Plein van 10 oktober 1760 wordt er gebeden voor de zielenrust van de voorouders. (Beeld: René Gompers)


"Het gaat veel beter met de Marrons. Maar het ligt aan het individu om zich zodanig te gedragen om niet gestigmatiseerd te worden. We moeten stoppen met beschuldigend de vinger wijzen naar anderen want te ye sori finga, yu fo finga e drai fu sori tap' yu." Dit zei Leo Atomang, voorzitter van stichting 10 Oktober 1760 vanmiddag bij 'Mama Sranan'. Het monument werd aangekleed met pangi's en een anjisa.

Eerder op de dag werd er een plengoffer gebracht op het Plein van 10 Oktober 1760. Met bier werd het kunststuk daar besprenkeld onder luid gebed en dank aan de voorouders. In twaalf 'winti' talen werd er geanimeerd gecommuniceerd. Gevraagd werd om zegen, bescherming en vooruitgang. "Er zijn nog heel wat problemen waarmee we zitten", deelt Atomang mee. Daarom vragen wij aan de voorouders om een oplossing zodat we de vrijheid waarvoor ze gevochten hebben ten volle kunnen beleven." De voorouders bleken tevreden met de offers en antwoorden positief op de gebeden. "Wi de na yu fesi, wi de na yu baka, wi de na yu sei" werd er uit de 'winti' vertaald.

Vrijheid afgedwongen
Henk Herrenberg, voorzitter van de nationale commissie Viering Jubileumjaar, riep de aanwezigen op om bewuster te zijn van zichzelf en de betekenis van de dag. "Dat we vrij zijn komt niet omdat het slecht ging met de economie van de kolonisators of omdat een god ze heeft gezegd dat slavernij slecht was. Dat is een leugen. We zijn vrij omdat onze voorouders in opstand zijn gekomen, hard hebben gevochten en de vrijheid hebben afgedwongen", zei Herrenberg fel. "Niet alleen in Suriname is er gevochten voor vrijheid. Ook in andere delen van het continent. Laten we groter denken en deze dag samen met hen vieren," riep Herrenberg op. "Eenheid is hiervoor een belangrijke vereiste."

Vanaf een ladder krijgt 'Mama Sranan' een schouderdoek omgedaan. Na wat kleine ingrepen paste ook het hoofddeksel. Een bonte lendendoek werd vastgeknoopt bij de 'kinderen' in de armen van 'Mama Sranan'. Zij stellen de bevolkingsgroepen in Suriname voor. Atomang merkt op dat de Marrons flink zijn geïntegreerd. "Er is een duidelijk verschil met vroeger. We hebben nu de ruimte om ver te komen in de maatschappij." Hij riep de Marrons op gebruik te maken van de geboden kansen en bij zichzelf te rade te gaan om stigma te voorkomen omdat het de hele groep treft. "No sori finga na sma. Wroko na yu srefi. Mek' kondre abi lespeki gi yu".

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May