ABOP: Marrongemeenschap moet zich meer profileren
10 Oct 2013, 00:00
foto


De Algemene Bevrijding en Ontwikkelings Partij (ABOP) vindt dat de Marrongemeenschap zich meer moet gaan profileren. Veel Marrons hebben in de afgelopen decennia hun sporen verdiend in de politiek, sport, economisch, sociaal en maatschappelijk leven. Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, zegt in het licht van de Dag der Marrons dat het belangrijk is dat deze trend zich verder voortzet.

De voorzitter is van mening dat er nog steeds een negatief imago wordt opgeworpen rond de groep. Het is belangrijk dat de Marron aan zichzelf werkt om zodoende van dit denkbeeldige imago af te stappen. Om van dit denkbeeld af te komen zal de Marron zich ook meer gaan moeten richten tot de eigen cultuur, meent Brunswijk. De verschillende Marron culturen staan bekend om onder andere vredelievendheid, verdraagzaamheid, hulpvaardigheid en vriendelijkheid. Binnen de partij die regeerverantwoordelijkheid draagt, staat de mens centraal. Er wordt daarom veel aandacht gegeven aan de mens als belangrijkste natuurlijke hulpbron, zegt de ABOP in een verklaring.

De ABOP zal zich blijven inzetten dat de randvoorwaarden voor onderwijs, betere huisvesting, goede gezondheidszorg en volledige economische mogelijkheden voor de verdere ontwikkeling van de Marrongemeenschap op de maatschappelijke ladder bewerkstelligd kan worden.

In vrede leven
Vanaf 1760 werden met verschillende groepen vredesverdragen gesloten, waardoor de Marrons ook juridische vrijheid verkregen en autonomie verwierven in het binnenland. De ABOP is echter van mening, dat anno 2013 er nog iets hapert aan de juridische vrijheid. Dit komt onder meer tot uiting doordat het grondenrechtenvraagstuk, waarover de partij zich bekommert, nog niet goed van de grond kan komen. Met de inzet van de partij hoopt zij de Staat zover te krijgen dat de Marrongemeenschap juridisch geheel vrij kan zijn.

De partij staat in verband met deze dag ook stil bij de economische vrijheid van deze groep waar de werkende mens centraal staat om welzijn en welvaart te verkrijgen. De ABOP wil samen met de inzet van de totale marrongemeenschap waar dan ook in Suriname, gaan strijden voor meer economische vrijheid. Voor zowel de Marronman als -vrouw is er dus werk aan de winkel. Veder roept de partij in verband met de dag der Marrons op 10 oktober alle marronstammen in Suriname op om in vrede met elkaar te leven. Ze moeten zich bezinnen maar bovenal werken aan de economische zelfstandigheid voor de verdere ontwikkeling van onze natie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May