Toppers Financiën vertrekken na ontslag Wijnerman (update)
10 Oct 2013, 02:00
foto


Op het ministerie van Financiën is door velen geschokt gereageerd over het ontslag van minister Adelien Wijnerman. De redenen die aangegeven zijn door president Desi Bouterse zijn bij medestanders van Wijnerman hard aangekomen. Starnieuws verneemt dat enkele toppers die nauw met haar hebben samengewerkt, hier consequenties aan zullen verbinden. Sinds het aantreden van de regering-Bouterse zijn elf ministers en een onderminister naar huis gegaan.

Top deskundigen op Financiën voelen zich medeverantwoordelijk voor de verwijten die de minister zijn gemaakt. Wijnerman is ruim 22 jaar werkzaam op dit departement en heeft een behoorlijke band opgebouwd met diverse medewerkers. Voordat ze minister werd op 15 juni 2011, was ze meer dan vijf jaar departementsdirecteur. "Er zijn weinig mensen in Suriname die dit ministerie zo goed kennen als u. Wij zijn blij dat u deze functie hebt geaccepteerd", zei de president bij de beëdiging van Wijnerman.

Assembleeleden die nauw contact met haar hadden, zijn geschrokken van de harde toon in het bericht over het ontslag van de minister. Diverse toppers vinden dat ze ook een brevet van ongeschikt hebben gekregen als ze kijken naar de ontslagredenen:
· Het trage verloop van betalingsverplichtingen van de Staat aan derden.
· De administratieve onoverzichtelijkheid en geen transparantie van de financiële administratie.
· Het ontbreken van effectieve communicatie met belanghebbenden, zoals dienstverleners.

Een van de personen die zeker consequenties zal verbinden aan het vertrek van de bewindsvrouw is, haar zus Maritha Wijnerman, die hoofd Fiscale Zaken Indirecte Belastingen is. Zij zal niet de enige zijn die Financiën de rug zal toekeren.
Maritha Wijnerman reageert gebelgd op het bericht van Starnieuws. Zij ontkent dat ze haar functie zal neerleggen. "Ik werk dertien jaar op het ministerie en ik bemoei me niet met de politiek".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May