Verklaring DNA-leden: Doodstraf verwijderen uit Wetboek
10 Oct 2013, 08:00
foto
De DNA-delegatie in Geneve, Zwitserland. Van links naar rechts: Chandrikapersad Santokhi, André Misiekaba, Ruth Wijdenbosch en Walter Bonjaski.


Vandaag wordt internationaal de Dag van de Viering van de Uitbanning van de Doodstraf herdacht. Een assembleedelegatie bevindt zich in Genève om een vergadering bij te wonen over de doodstraf. De assembleeleden zeggen in een verklaring dat bij de volgende viering van deze dag in Suriname de doodstraf uit het Wetboek van Strafrecht dient te zijn verwijderd. Een wetsontwerp hiertoe is bij de Staatsraad in behandeling.


De verklaring is getekend door de vicevoorzitter van De Nationale Assemblee Ruth Wijdenbosch, delegatieleider André Misiekaba, Chandrikapersad Santokhi en Walter Bonjaski.

"Hoewel gesteld kan worden dat in vergelijking met tien jaren geleden meerdere landen ertoe overgegaan zijn de doodstraf uit hun wetgeving te halen, dan wel de doodstraf niet meer toe te passen, is de behoefte om bij deze dag stil te staan nog steeds aanwezig.

Heden ten dage wordt de doodstraf nog steeds toegepast in enkele landen en zeker ook nog in onze regio. Uit bezorgdheid om de aanwezigheid en de toepassing van de doodstraf in Caricom landen zijn diverse mensenrechten organisaties en juristen uit twaalf landen uit de regio een campagne begonnen om aandacht te vragen voor deze inhumane daad.
Met de slogan 'stop crime not lives' willen ze bewerkstelligen dat de doodstraf niet meer toegepast wordt in het Caribische Gebied.
Behalve in onze regio zijn er ook andere landen waar er nog steeds veroordeelden zijn die tientallen jaren in de dode kamer wachten op executie.

Inhumaan
De doodstraf is onherroepelijk en bovendien zeer inhumaan en toepassing hiervan druist tegen alle normen en principes van internationale verdragen handelende over de rechten van de mens.
Bekend is dat er sterke voor- en tegenstanders zijn van de doodstraf.
Spreken hierover roept dikwijls emotionele gevoelens op, zeker bij personen die een geliefde verloren hebben op zeer wrede wijze.
De voorstanders van deze inhumane straf zien dan vergelding als enige manier om genoegdoening te krijgen voor het leed dat hun aangedaan is.
Weleens wordt vergeten dat door het onvermijdelijke van deze straftoepassing het niet mogelijk is fouten van welke aard dan ook gepleegd door de judiciële autoriteiten te corrigeren.

Met het opleggen van de doodstraf worden de doelen van straftoepassing niet bereikt, met name:
-corrigeren van de daders;
-signaalfunctie naar de samenleving;
-afschrikking en voorkoming van strafbare feiten;
-genoegdoening van slachtoffers;
-rechtsbevrediging;
-bescherming van de samenleving en resocialisatie.

In Suriname kan gesteld worden dat, hoewel de doodstraf nog steeds voorkomt in ons huidig Wetboek van Strafrecht, deze niet meer uitgesproken en toegepast is na 1927. Suriname is hierdoor geplaatst in de rij der landen die zichzelf een moratorium op de doodstraf hebben opgelegd, hetgeen betekent dat er geen rechterlijke uitspraken volgen met de doodstraf. Bovendien zijn er in onze wetgeving geen uitvoeringsmaatregelen genoemd hoe deze straf toe te passen.

Toch is het belangrijk de artikelen handelende over de doodstraf zo snel mogelijk uit ons Wetboek van Strafrecht te verwijderen.
Suriname heeft reeds wetgeving voorbereid teneinde de doodstraf uit onze wetgeving te halen. Alle artikelen betrekking hebbende op doodstraf als strafmaat zijn uit het concept Wetboek van Strafrecht verwijderd. Dit ontwerp is thans bij de Staatsraad ter behandeling.

Verhoging maximum straf
Wij kijken ernaar uit dat dit concept zo snel mogelijk naar De Nationale Assemblee wordt verzonden ter discussie en aanname.
Een kritische noot op dit onderwerp is op zijn plaats. Wij kunnen begrip opbrengen voor degene die geen genoegdoening krijgen in een, in onze visie, te lage straf voor een zeer ernstig delict gepleegd waarbij zoals eerder gesteld een familielid op zeer wrede wijze wordt vermoord.

Wij zijn dan ook van mening dat ernstig gekeken moet worden en natuurlijk ook verandering van het geldende beleid wordt geadviseerd ten aanzien van het toekennen van gratie en voorwaardelijke invrijheidstelling.
Zonder op de stoel van de Rechterlijke Macht te gaan zitten zijn wij van mening dat in bepaalde zeer ernstige misdrijven de strafoplegging aan de lage kant is.

Verder zijn wij van mening dat voor bepaalde zeer ernstige misdrijven waaronder roofmoord er in hoogst uitzonderlijke gevallen gratie dan wel voorwaardelijke invrijheidstelling verleend kan worden.
Verhoging van de maximumstraf alsmede nieuwe strafmodaliteiten worden dan ook ten zeerste aanbevolen.

Bepaalde daders horen vanwege hun geaardheid geen deel meer te zijn van deze gemeenschap. Bij de toepassing van deze voorstellen kan enigszins de roep om doodstraf, hoewel niet algemeen gedragen, verminderd worden.

De hoop wordt uitgesproken dat de regering er zo spoedig mogelijk toe overgaat de Ontwerpwet tot Wijziging van het Wetboek van Strafrecht bij De Nationale Assemblee in te dienen ter behandeling en aanname.
Onze target is om bij de volgende Viering van de Uitbanning van de Doodstraf, Suriname te laten behoren tot de landen die de doodstraf niet meer toepassen maar ook uit het Wetboek van Strafrecht verwijderd hebben."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May