Overmakingen naar ontwikkelingslanden blijven toenemen
09 Oct 2013, 12:00
foto
Overmakingen in het Caribisch Gebied zullen in de komende jaren blijven toenemen, meldt de Wereldbank. (Foto: CMC)


De Wereldbank zegt dat overmakingen naar ontwikkelingslanden dit jaar zullen stijgen met 6,3% tot US$ 414 miljard. Ook in het Caribisch Gebied zullen deze geldtransacties toenemen.

In haar herziene ramingen en prognoses voorspelt de Wereldbank dat overmakingen naar ontwikkelingslanden in 2016 de half biljoen zullen overschrijden. De overmakingen als geheel zullen naar verwachting “op de middellange termijn sterk blijven groeien”, gemiddeld een jaarlijkse toename van 9% tot US$ 540 biljoen in 2016.

Wereldwijde overmakingen, waaronder die naar hoge-inkomenslanden, zullen naar schatting dit jaar oplopen tot US $ 550 miljard en in 2016 naar een record van US$ 707 miljard. Deze cijfers staan in het overzicht van de Migratie en Ontwikkelingsafdeling van de Wereldbank. De schattingen weerspiegelen de recente wijzigingen in de landenindeling van de Wereldbank.

Compensatie
De gegevens weerspiegelen ook de herziening van de definitie die het Internationaal Monetair Fonds heeft gemaakt van overmakingen. Sommige kapitaaloverdrachten vallen buiten de overmakingen, wat de cijfers voor enkele grote ontwikkelingen beïnvloedt.

"Deze laatste schattingen tonen de kracht van overmakingen," zei Kaushik Basu , senior vicepresident en hoofdeconoom bij de Wereldbank. "Overmakingen fungeren als een belangrijke compensatie als kapitaalstromen verzwakken zoals dat is gebeurd in de nasleep van het voornemen van de Amerikaanse Centrale Bank om haar liquiditeit reddingsprogramma in te dammen. Ook wanneer de munteenheid van een land verzwakt, stijgen de overmakingen naar het land en werken ze als een automatische stabilisator," voegde Basu toe.

Hoge kosten belemmering
Dilip Ratha, manager van de afdeling Migratie en Ontwikkeling bij de Wereldbank Development Prospects Group, zei dat overmakingen het "meest tastbare en minst omstreden verband tussen migratie en ontwikkeling zijn.” De hoge kosten voor het verzenden van geld via officiële kanalen blijft een belemmering voor overmakingen voor ontwikkelingsdoeleinden, zei Ratha. “Mensen gaan daardoor op zoek naar informele kanalen om geld naar huis te sturen.”

Wereldwijd wordt gemiddeld 9% betaald voor overmakingen, wat in grote lijnen ongewijzigd is ten opzichte van 2012. Terwijl de overmakingskosten gestabiliseerd lijken, zijn banken in veel landen ertoe overgegaan om vergoedingen te vragen voor binnenkomende transacties.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May