Marron op 10 oktober 2013
10 Oct 2013, 13:00
foto


Marron is tegenwoordig de eervolle benaming van de erfgenamen van de Surinamers van Afrikaanse afkomst die zich honderd jaar voor de afschaffing van de slavernij hadden ontworsteld aan dat onrecht. Hun voorouders waren moedige mannen en vrouwen die de ontstellende gevaren van de vlucht in het onbekende oerwoud verkozen boven het leven in gevangenschap. Zij stichtten vrije leefgemeenschappen en ontwikkelden op basis van hun traditie een eigen cultuur. Na jaren van strijd sloten zij een eerzame vrede met hun achtervolgers en verkregen daarbij de rechten waarvoor ze zoveel offers hadden gebracht.

Erfgenamen

Hun erfgenamen leefden sindsdien sterk geïsoleerd, achtergesteld en zelfs lange tijd miskend door vooral de bevolking van Paramaribo die profiteerde van gunstiger leefomstandigheden en mogelijkheden zich te ontwikkelen. De ongelijke strijd van het Jungle Commando tegen de Militaire Junta in de jaren 1986 tot 1992 veranderde voor goed het beeld dat men in Paramaribo had van de zogenaamde 'bosnegers' en ook het zelfbeeld van deze bevolkingsgroep.

Politiek
Ondanks aanvankelijke miskenning en rancune voltrok de emancipatie van de Marrons zich sindsdien in versneld tempo. Het gelegenheidsverbond in 2010 van een deel van de A Combinatie (ABOP) met de regeringscoalitie beoogt die emancipatie verder te versnellen en in de gewenste richting te leiden. Enkele, door migratie ontheemde jongeren in het criminele circuit vormen nog een inmiddels afnemend probleem.

Marron
De benaming Marron duidt niet alleen op een bepaalde bevolkingsgroep met een eigen cultuur en identiteit. Evenals de Inheemsen (Indianen) behoren zij namelijk tot de erfgenamen van in stamverband levende mensen en maken uit hoofde daarvan aanspraak op bepaalde rechten waaronder de nog nader te definiëren grondrechten in hun traditionele woongebieden. Bescherming van hun biotoop is zowel in hun belang als in het algemeen belang en mag daarin zeker niet ontbreken. Gedeeltelijke integratie binnen de overige bevolkingsgroepen is te verwachten, maar de historische betekenis blijft bestaan en is het waard om in ere te houden. Correcte interpretatie van de benaming Marron getuigt van erkenning van hun roemruchte verleden en van de rechten en verworvenheden van de erfgenamen.

Theo Hiemcke
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May