Geestelijke gidsen ingezet op RGD-poli's
08 Oct 2013, 19:00
foto
Geestelijke gidsen beëdigd voor hulpverlening aan patiënten. (Foto: Raoul Lith)


Achttien personen zijn beëdigd tot geestelijke gidsen. Zij legden een eed af in handen van de directeur van Volksgezondheid, Marthelise Eersel. Deze gidsen bieden geestelijke begeleiding aan patiënten die zich aanmelden op de poliklinieken van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). De gidsen moeten de mensen die het moeilijk, benauwd hebben en in het donker zijn, de weg naar het licht wijzen.

De geestelijken zullen ingezet worden op de RGD-poliklinieken verspreid over het land. “U bent geen dokter. U gaat helpen waar de arts geen medicijnen voor heeft”, merkt Eersel op. De gidsen zullen presentaties houden voor de patiënten in de wachtkamers. Ze gaan uitleggen hoe op een gezonde wijze het hoofd te bieden aan stressvolle situaties.

Behoefte aan geestelijke hulp
Shaista William-Asgarali, medisch directeur van RGD en initiatiefnemer van dit project, geeft aan dat uit ervaring is gebleken dat patiënten behoefte hebben aan ander soort hulp. “Maar dat kan je als arts niet zomaar bieden. Je bent er niet voor getraind, je bent medisch-technisch opgeleid”. Ze geeft aan dat religie en spiritualiteit de mens tools bieden. Door te mediteren en bidden kom je tot rust. Hierdoor komen stoffen vrij in het lichaam. Die hormonen kunnen heel positief werken, meent ze.

“Op de RGD-poli’s komen de mensen niet voor gebedsgeneeskunde, het is zuiver de tools van religie en spiritualiteit toepassen”, legt de medisch directeur uit. De achttien geestelijke gidsen vertegenwoordigen tien religieuze en spirituele organisaties. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met de RGD, de afdeling Eredienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken, het ministerie van Volksgezondheid en de gezondheidsorganisatie PAHO.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May