Zaak rond ontvoering Nishayad niet van de baan
08 Oct 2013, 00:00
foto


Voor justitie en politie is de zaak rond de ontvoering van Nishayad (7) van school de vorige week vrijdag door vader Gayen Nizaar Nabi niet van de baan. "Wij zijn ook bezig in kaart te brengen de medeplichtigheid van de Nederlandse programmamaker John van den Heuvel van het televisieprogramma 'Ontvoerd'. Dit is niet de eerste keer dat hij naar Suriname is gekomen om te filmen en te helpen bij ontvoeringen", zegt politiewoordvoerder Humphrey Naarden aan Starnieuws.

Het gaat hier om een lang slepende zaak, waarbij de Surinaamse rechter nog een beslissing moet nemen over het voogdijschap van Nishayad. Hij is onder gezag gesteld van de grootouders. In Nederland had Nabi met succes geprocedeerd en het vonnis werd bevestigd in hoger beroep. De grootouders hebben de zaak voorgelegd aan de Hoge Raad in Nederland. Daar is het vonnis vernietigd. De zaak is naar het gerechtshof Amsterdam verwezen voor verdere behandeling en beslissing. In RTL Late Night van maandagavond zegt Van den Heuvel dat er niks verkeerds of strafrechtelijk is gebeurd. Hij stelt dat de vader het recht heeft om zijn kind op te halen.

De Surinaamse rechter heeft niet meegewerkt aan het verzoek van Nabi om het eerdere vonnis uit te voeren, aangezien de zaak hier nog niet is afgehandeld. In mei dit jaar is het vonnis in Nederland vernietigd, waardoor de grootouders rechtmatig het gezag over Nishayad mogen uitoefenen. Nabi heeft zonder toestemming Nishayad van school gehaald en is intussen in Nederland met het kind. De Nederlandse ambassade heeft meegewerkt om een paspoort te verstrekken voor het kind. Naarden merkt op dat hier sprake is van een strafbaar feit, waarbij Van Den Heuvel hand- en spandiensten heeft verricht. Nagegaan wordt welke stappen er ondernomen kunnen worden op basis van het rechtshulpverdrag tussen Suriname en Nederland.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May