Karin Amatmoekrim presenteert ´De man van veel´
07 Oct 2013, 14:00
foto
Karin Amatmoekrim (foto: Willem van den Heuvel)


De schrijfster Karin Amatmoekrim presenteert haar nieuwe roman De man van veel op 19 oktober in Hotel Torarica. Het boek gaat over Anton de Kom. Het eerste exemplaar overhandigde zij in Amsterdam aan emeritus hoogleraar Bert Paasman.

Met de presentatie in Suriname wil Mai Spijkers van uitgeverij Prometheus alle mogelijke eer bewijzen aan het land van herkomst van Anton de Kom, de hoofdpersoon in De man van veel. Spijkers nodigde bij de bijeenkomst in Amsterdam alle aanwezigen dan ook van harte uit om´rum te komen drinken´op de pier van Torarica: ‘Voor wie niet in de gelegenheid is, zijn nu alvast een paar exemplaren beschikbaar.’

Opknappen geboortehuis
Bert Paasman, emeritus-hoogleraar Koloniale en Postkoloniale Cultuur- en Literatuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, was zichtbaar aangedaan dat Amatmoekrim het eerste exemplaar voor hem had gereserveerd. Hij roemde zijn voormalige studente om haar ‘vlijmscherpe en genadeloze formuleringen’.

In zijn dankwoord deed Paasman tegelijkertijd een oproep aan de Surinaamse overheid en mogelijke geldschieters om het geboortehuis van Anton de Kom op te knappen. Tijdens zijn laatste verblijf was Paasman pijnlijk getroffen door de slechte staat waarin het pand verkeert.
Met De man van veel publiceert Amatmoekrim binnen tien jaar haar vijfde roman. Haar vorige boek, Het gym over de middelbare schooltijd van een Javaans-Surinaams meisje in Nederland, werd twee jaar geleden enthousiast ontvangen.

Dromen en idealen
Amatmoekrim vertelt in haar nieuwe roman het waargebeurde verhaal van de Surinaamse nationalist, schrijver en ideoloog Anton de Kom. Het boek gaat ook over dromen en idealen, waanzin en werkelijkheid. De Kom werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog opgenomen in een psychiatrische kliniek in Den Haag. Tijdens de oorlog kwam hij in het verzet terecht. Kort voor de bevrijding van Nederland werd hij opgepakt door de Duitsers en omgebracht in een concentratiekamp.

Tijdens de presentatie was ook Antoine de Kom, de kleinzoon van Anton, aanwezig. Hij droeg een gedicht voor uit zijn bundel De lieve geur van zijn of haar.

Diederik Samwel
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May