Sapoen naar Brussel voor ACP-vergadering Handel
07 Oct 2013, 10:07
foto
Minister Raymond Sapoen


De evacuatie van de voorzitter van Pertjajah Luhur heeft niet tot gevolg dat ministers van zijn partij in Suriname blijven. Partijtopper minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie (HI) zal van 7 tot 11 oktober de vergadering van ministers van handel van ACP (voormalige koloniën van Europa) bijwonen. Met hem reist mee beleidsadviseur Jerrol Renfrum.

HI zegt in een persbericht dat het doel van de vergadering is om alle relevante zaken te bespreken, "die gerelateerd zijn aan de ACP-EU handelsrelaties". De uitvoering van de Economische Partnerschap Overeenkomsten (EPA) zal een van de belangrijke agenda punten zijn. De Europese Unie (EU) is van plan om per 1 oktober 2014 alle handels preferenties van de ACP-landen stop te zetten. Dit geldt niet voor landen uit de Caribische regio, omdat zij al een EPA hebben ondertekend. De handel van Suriname naar de EU blijft gegarandeerd. De ACP ministers van Handel zullen op de laatste dag een vergadering hebben met de EU waarbij alle handelsbelemmeringen besproken zullen worden.

Ook zullen de ministers verder invulling geven aan het idee om een “All ACP Free Trade Area” te creëren. Met deze handelsovereenkomst wordt beoogd een groot zuid-zuid-verdrag te maken om de handel onderling te bevorderen. Ook ligt het in de bedoeling dat de ACP-ministers een gemeenschappelijk standpunt zullen innemen in voorbereiding op de 9de WTO ministeriële conferentie die gepland staat van 3-6 december 2013 te Bali, Indonesië. De voortgang van de Doha Ontwikkelingsagenda is van groot belang voor de ACP-landen, omdat zij meer markttoegang krijgen bij de ontwikkelde landen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May