Tyfoon Fitow raakt Oost-China
07 Oct 2013, 08:00
foto
Enorme golven slaan tegen de dijk als tyfoon Fitow aan land komt in Wenling in de oostelijke Chinese provincie Zhejiang. (Beeld: BBC)


Het oosten van China is geraakt door de krachtige tropische storm Fitow. Honderdduizenden mensen waren in afwachting van de tropische storm geëvacueerd.

De storm is vanmorgen vroeg aan land gekomen in de provincie Fujian met winden tot 151km per uur. Fitow heeft zware regenval gebracht en heeft al gezorgd voor wijdverspreide stroomstoringen. Het trein- en busverkeer is ontregeld in verschillende steden in het gebied. Tientallen vluchten van en naar de luchthaven Wenzhou in de provincie Zhejiang zijn geannuleerd. Voor het gebied geldt de hoogste staat van paraatheid.

Het staatspersbureau Xinhua meldt dat tenminste 2 mensen zijn gedood door de tyfoon. Een van de slachtoffers was op weg om een visser te redden toen hij door de sterke wind werd weggeblazen van een heuvel. Sommige huizen in de naburige provincie Zhejiang zijn ingestort en twee havenarbeiders worden vermist.

23ste storm
Volgens de eerste schattingen zijn al meer dan drie miljoen mensen in Zhejiang door tyfoon Fitow - vernoemd naar een bloem – geraakt. De economische schade bedraagt meer dan US$ 330 miljoen, meldt Xinhua. Delen van China kregen tot 20 centimeter regen.

Autoriteiten hadden het leger al in paraatheid gebracht voor het noodweer. China is er gewoon aan om met extreme weersomstandigheden om te gaan, desalniettemin blijft het risico voor het verlies van mensenlevens hoog.

De storm beweegt zich nu in noordwestelijke richting en zal naar verwachting snel verzwakken. Tyfoon Fitow is de 23e tropische storm waarmee China dit jaar te kampen heeft. Enkele weken geleden nog eiste tyfoon Usagi tenminste 25 levens in de zuidelijke provincie Guangdong.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May