Onrust rond coalitietop en regering; maandag vervolg overleg
07 Oct 2013, 00:00
foto
De coalitietoppers Ronnie Brunswijk, Paul Somohardjo en president Desi Bouterse in 'betere tijden'.


Binnen de coalitietop en de regering heerst er een onrustige situatie. Een vergadering van de coalitietop is zondag op het laatste nippertje uitgesteld. Althans de voorzitter van Pertjajah Luhur kreeg een half uur voor de vergadering te horen dat deze uitgesteld is naar maandag. Ronnie Brunswijk was echter wel op het kabinet van de president en er is overleg gevoerd zonder Somohardjo. De positie van minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken zou in gevaar zijn.

Somohardjo zegt aan Starnieuws dat hij niet op de hoogte is dat Moestadja plaats zou moeten maken. "Maar ons standpunt is duidelijk. Wij hebben onze mensen geëvacueerd voor de politieke tsunami die voorspeld is. Als een minister van ons weg moet, dan gaan we allemaal weg", zegt Somohardjo consequent.

Met het oog op de verkiezingen wil president Desi Bouterse een krachtige persoon op Binnenlandse Zaken plaatsen. Dit departement heeft veel taken op zich. Moestadja zou te lang doen over besluiten. Ook zijn gezondheidssituatie zou maken dat zaken te traag verlopen. Naast Moestadja is ook de positie van minister Adelien Wijnerman ter discussie. De president is niet tevreden over de administratieve afhandeling bij Financiën. Hij heeft de vorige week een brede consultatieronde gehouden met de financiële wereld en politieke toppers.
Bouterse hield de vorige week een regeringsvergadering. Deze werd niet afgerond maar verdaagd naar dinsdag, omdat hij nog niet klaar was met de coalitietop.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May