VHP licht diepere betekenis Navarātri toe
05 Oct 2013, 14:00
foto


Vandaag begint Navarātri. Het is een prachtige belevenis, vooral voor de devoten van Durgā Mata. We kunnen ons in deze periode zo intens gelukkig voelen omdat we als het ware in aanraking zijn met het Goddelijke, negen prachtige dagen, het geeft ons een bijzonder gevoel.

Navarātri is een 9-daags festival ter ere van Godin (Mata=Moeder) Durgā, de oerbron van alle kracht (Shakti) die twee keer per jaar wordt herdacht. Het woord Navarātri is samengesteld uit twee woorden: Nava (negen) en rātri (nachten). Letterlijk betekent Navarātri dus 9 nachten.

Op een van deze 9 dagen houdt de vrome Hindoe, veelal in huiselijke kring, een offerdienst, waarbij de negen manifestaties (verschijningsvormen) van de gemalin van Shiva worden vereerd.

Deze jaarlijkse viering wordt beleefd als een verering van de oerkracht, van de goddelijke steun die elk individu of gezin nodig heeft om in gezondheid en voorspoed te leven. Tijdens deze periode worden de verschillende aspecten van Durgā Mata vereerd.

Tijdens de negen nachten wordt vaak paath (recitatie) gedaan van de Durga Saptashati, de 700 verzen ter ere van Devi Mata. Daarnaast wordt puja (offer ritueel) gedaan voor Durgā in haar verschillende gedaanten, eventueel in combinatie met vasten. Tijdens Navarātri vasten en bidden de Hindoes gedurende de negen dagen.

Durgā is de mysterieuze combinatie van onwetendheid en kennis, verstrikking en verlossing, vernietiging en schepping. Ze vernietigt onze onwetendheid zodat wijsheid en spiritualiteit in ons kunnen ontwaken.

Ze vernietigt dus duisternis om licht te creëren. Door haar te vereren worden onze slechte eigenschappen weggenomen en kunnen we onze zintuigen overstijgen door als het ware zaadjes te planten voor vruchtdragende activiteiten.

Zij is ook de kracht van vernieuwing, van schepping die in alle schepselen voorkomt, maar zich vooral manifesteert in het vrouwelijke aspect van creatie. Daarom staat de vrouw centraal tijdens Navarātri. Godin Durgā (de 'ongenaakbare'), representeert ook Godin Parvati, het vrouwelijke aspect dan wel de echtgenote van de God Shiva, de hersteller der natuur.

Als Maha Lakshmi beïnvloedt zij ons leven met welvaart en rijkdom, verdrijft zij pijn voor liefde, verdriet met vreugde en duisternis om licht te creëren. Door haar te vereren worden onze slechte eigenschappen weggenomen en kunnen we onze zintuigen overstijgen door als het ware zaadjes te planten voor vruchtdragende activiteiten.

Het vereren van Godin Durgā staat voor haar kracht van vernietiging van onze negatieve neigingen en slechte eigenschappen, voor welvaart en spirituele rijkdom, voor het aanwerven van positieve en zuivere eigenschappen en tenslotte voor de onderwijzende kracht voor kennis ter behoud van zuiverheid.

De Vooruitstrevende Hervormings- Partij (VHP) zal gedurende deze periode van Navarātri samen met u bidden voor wijsheid, kracht en gezondheid. Vanuit deze plaats wenst de partij eenieder, maar in het bijzonder alle Hindoes een gezegende Navarātri toe met veel spirituele kracht, zegen, reinheid en bescherming van de Almachtige.

Moge het gebed en de zegeningen van deze Navarātri u, uw gezin en onze samenleving in alle opzichten verheffen.

Jai Durga Maa

De Vooruitstrevende Hervormings-Partij (VHP)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May