Fols richt zich op eigen land op Internatione Dag Leerkracht
05 Oct 2013, 08:00
foto
Marcelino Nerkust, president Fols


Vandaag wordt wereldwijd de Internationale Dag van de Leerkracht herdacht. De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) zegt zich te richten op de vele uitdagingen die er zijn in het Surinaamse onderwijs. Het internationale thema is 'A Call for Teachers!'.


De Unesco besteedt samen met haar partners, de Arbeidsorganisatie (ILO), de UNDP, de Unicef en Education International, bijzondere aandacht aan deze dag.
De internationale slogan richt zich op een enorm tekort aan professionele, goed opgeleide en goed ondersteunde docenten om betere kwaliteit van het onderwijs te bereiken. Fols-president Marcellino Nerkust zegt zich te concentreren op de uitdagingen rond het hervormen en het vernieuwen van het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, het beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en de Pedagogische Instituten.

Realistisch blijven
De Fols volgt en ondersteunt de beleidsinitiatieven op dit stuk. Alleen moet ervoor gewaakt worden dat er een evenwichtige spreiding plaatsvindt van training en bijscholing van leerkrachten. Wat in jaren verkeerd is gegaan kan niet binnen één schooljaar gecorrigeerd worden. Overbelasting van de leerkracht kan dat tot gevolg hebben, zonder dat het gewenste resultaat wordt bereikt. De Fols benadrukt dat de beleidsvoornemens die voor het schooljaar 2013-2014 zijn geprojecteerd, in een realistische spreiding en beheersbaar moeten worden uitgevoerd.

"Wij zijn ons ervan bewust dat het steeds verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs uiteindelijk leidt tot een betere levensstandaard -job security- van velen in de Surinaamse maatschappij en een probleemloze aansluiting op studies en opleidingen in onder andere het Caribisch gebied of elders in de wereld", stelt de Fols.

Gids op het pad
De onderwijzer/leraar kan volgens de Fols gezien worden als een gids die leerlingen en studenten begeleidt op het pad naar de hoogste spot op de maatschappelijke ladder. Onderwijsgevenden zijn scheppers van de toekomst. Geen van de grote wereldleiders, nationale leiders, directeuren van bedrijven in Suriname, ministers en topfunctionarissen hebben hun prestatie bereikt zonder de begeleiding en hulp van een leraar.

De Fols weet dat de samenleving veel verwacht van de leerkracht. Daartegenover staat dat onze bestuurders naast het vrijmaken van financiële middelen ten behoeve van leermiddelen en de vernieuwing en hervorming van ons onderwijs, ook aandacht moeten besteden aan de arbeidsomstandigheden van de leerkrachten; ook die in het binnenland van Suriname.

Aandacht besteden aan voorstel
De Fols rekent erop dat er in het schooljaar 2013-2014 aandacht wordt besteed aan een voorstel ter verbetering van de Permanente Educatie dat reeds vijf maanden op het bureau van de vicepresident ligt. De Fols is ervan overtuigd dat het in samenhang besproken kan worden met hetgeen het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling verwacht van de onderwijsgevenden in het kader van vernieuwing en hervormingen binnen ons onderwijs.

"Bewust van onze verantwoordelijkheid hebben wij in de periode 2010 tot anno oktober 2013 de uitvoerders van het onderwijsbeleid ten volle de gelegenheid gegeven hun beleid uit te voeren. Ten slotte rekenen wij erop dat ouders en het grote publiek kritisch doch positief de ontwikkelingen die op het pad van dit mooie beroep van onderwijzer komen, nauwgezet volgen. Men moet zich echter ervan bewust zijn dat het helpen creëren van de toekomstige leiders en burgers van Suriname tot één van de belangrijke taken behoort, die wij op ons hebben genomen", stelt Nerkust.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May