President houdt brede consultatie over financieel beheer
04 Oct 2013, 22:35
foto
President Desi Bouterse is bezig met de reconstructie van het financieel beheer van de Staat.


President Desi Bouterse heeft een brede consultatie gehouden met de financiële sector en politieke toppers. Bouterse heeft aangegeven dat het de regering ernst is om de overheidsontvangsten goed te monitoren. De president heeft ernstige kritiek geuit over de gang van zaken bij Financiën. Hij beloofde deze zaak op te zullen lossen.

De perschef van het kabinet van de president heeft vrijdagavond een persbericht hierover uitgegeven.
"Na in De Nationale Assemblee tijdens zijn jaarrede de reconstructie van het financieel beheer van de Staat aangekondigd te hebben, heeft President, D.D.Bouterse de afgelopen dagen met verschillende ter zake deskundige personen en relevante organisaties waaronder de Politieke Top, de Voorzitter van De Nationale Assemblee, de Vice-President van de Republiek Suriname, de Centrale Bank van Suriname, de Rekenkamer en de Surinaamse Bankiers Vereniging, gesprekken gevoerd.

Tijdens de gesprekken die overwegend een informatief karakter droegen, zijn inzichten uitgewisseld met betrekking tot de ontwikkelingen op de financiële markten in het algemeen en in Suriname in het bijzonder. Voorts is aan de orde geweest de wijze waarop de overheid als grootste werkgever en ter zake relevante actoren, zoals de banken, tegen het financiële beheer van de Regering aankijken. De President heeft gebruik gemaakt van de gelegenheid zijn gehoor te informeren over het uit te voeren prioriteiten programma van de Regering, de financiering daarvan en de “Reconstructie van het Financieel Beheer”, hetgeen gelet op de ontwikkelingsfase waarin wij ons als land bevinden, onvermijdelijk is.

Tijdens de gedachtewisseling met de Surinaamse Bankiers Vereniging is aangegeven dat men erg ingenomen is met de uitnodiging van de President, omdat het goed is dat er, naast de reguliere afstemming met de monetaire autoriteiten, ook afstemming is tussen de bankiersvereniging en de overheid, m.n. inzake het budgettair beleid. Benadrukt werd dat alle Surinamers als ook alle in Suriname opererende organisaties zoals de bankinstellingen baat hebben bij een gezond financieel klimaat. De algemene mening is dat ondanks Suriname er financieel redelijk goed voor staat in vergelijking met vele andere landen, voorzichtigheid altijd geboden is bij het financieren van de verschillende overheidsprogramma’s om te voorkomen dat onevenwichtigheden ontstaan. Tijdens al de gesprekken is benadrukt dat zowel de overheid als particuliere bedrijven er op bedacht moeten zijn dat er een economisch beleid gevoerd moet worden, waarbij stabiliteit en vertrouwen, voor zowel de consument als de producent een belangrijke voorwaarde blijft voor beleidsmakers.

De bijdragen van vrijwel alle organisaties spitsten zich toe op onder meer het verantwoord diversifiëren van de economie, het aan de dag leggen van een goede budgettaire discipline, het matigen van overheidsuitgaven, het uitvoeren van het prioriteiten programma van de Regering binnen financieel haalbare perken en het nader bekijken en eventueel herzien van het subsidie regiem van de overheid.

De President heeft zijn gehoor ervan verzekerd dat het de Regering ernst is om de overheidsontvangsten goed te monitoren, de overheidsuitgaven te beheersen en het subsidie regiem aan te passen. Van onnodige uitgaven bij de uitvoering van het prioriteitenprogramma zal er, volgens de President, geen sprake zijn."

Paramaribo, 04 oktober 2013

De perschef van het Kabinet van de President,
Clifton Limburg
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May