Drama rond ‘ontvoering’ en voogdijschap 7-jarige leerling
04 Oct 2013, 14:45
foto
Nishayad


Een in Nederland woonachtige vader Nizaar N., heeft vrijdagmorgen zonder medeweten van de Surinaamse autoriteiten, de leiding van de school waar zijn zoon zit en de familie waar de jongen woont, hem van school gehaald en meegenomen. De 7-jarige zoon, Nishayad werd tijdens het tumult net na de vlaggenparade van de Gijsbertusschool meegenomen.

Vader Nizaar zou volgens de familie hulp hebben gekregen van het Nederlandse programma ‘Ontvoerd’, waarvan programmamaker John van den Heuvel nu in Suriname zou zijn. Vader Nizaar ging tot deze handeling over nadat hij in Nederland in een slepende rechtszaak over het voogdijschap van zijn zoon het gelijk aan zijn zijde kreeg.

Nadat Nishayad is meegenomen, maakte vader Nizaar N. contact met de schoolleiding en deelde mee dat hij zijn zoon heeft meegenomen van school. De schoolleider sommeerde hem het kind meteen terug te brengen, wat de vader weigerde. Hij deelde de schoolleiding mee dat zijn advocaat contact zou maken met de school. De schoolleiding maakte contact met de grootmoeder van de zoon, van moederskant en deelde haar mee dat haar kleinzoon is meegenomen door zijn vader en wat er allemaal moet zijn gebeurd. De familie maakte contact met de politie te Geyersvlijt die de zaak in onderzoek heeft. Ook werd contact opgenomen met de Nederlandse ambassade in Paramaribo. De familie zegt aan Starnieuws daar te horen gekregen te hebben dat de ambassade vanuit Den Haag de opdracht heeft gekregen een noodpaspoort in orde te maken op naam van de zoon, waardoor die met zijn vader naar Nederland kan afreizen.

Achtergrond dispuut
Vader Nizaar N. en de moeder van zijn zoon, zijn nooit getrouwd geweest. Nizaar erkende wel zijn zoon bij de geboorte in Nederland. Enkele jaren terug liep de relatie tussen de twee ouders stuk en begon er in zowel Nederland als in Suriname een slepende rechtsgang over aan wie het voogdijschap van de zoon moest worden toegewezen. Drie jaar terug kwam de moeder naar Suriname terug met haar zoon die toen geen paspoort had maar reisde op dat van zijn moeder. Dit voorval wordt ‘klaarblijkelijk’ gezien als een ‘ontvoering’, vandaar ook, volgens de familie van de moeder, de betrokkenheid van het Nederlandse programma ‘Ontvoerd’ in deze kwestie. De moeder van Nishayad is intussen overleden en kwam de jongen onder toezicht en de zorg van zijn grootouders van moeders kant in Suriname. “Wij hebben ons altijd goed over hem ontfermd, omdat altijd al duidelijk was dat zijn vader over alle fronten niet in staat is voor hem te zorgen, zegt de familie.

Starnieuws maakte contact met de Nederlandse ambassade en kreeg van eerste ambassadesecretaris Floor Nuiten-Elzinga te horen dat de ambassade geen informatie verstrekt aan derden of journalisten over zulke persoonlijke aangelegenheden, tenzij het gaat om officiële autoriteiten of gezagvoerders en directe belanghebbenden. Nuiten zegt wel dat in geval van het uitgeven van een paspoort er strikte voorwaarden zijn die eerst worden nagetrokken door de ambassade. “Een rechterlijke uitspraak in Nederland zou dan wel een belangrijke rol kunnen spelen, in elk geval moeten de voorwaarden absoluut rechtsgeldig zijn”, zegt de ambassade secretaris.

Legale ontvoering
Toen directeur Kenneth Biervliet van Onderwijs door Starnieuws met het voorval werd geconfronteerd, zei hij nog geen rapportage te hebben gekregen hierover. “In elk geval is het ongehoord wat zich heeft afgespeeld. Je kan niet zonder medeweten van de school en zeker niet de verzorgers, het kind weghalen van school, ook al zou je daarvoor een rechtszaak hebben gewonnen. Dit lijkt me een soort van legale ontvoering”, stelt Biervliet, die zegt meteen deze kwestie verder te zullen natrekken.

Vader Nizaar heeft intussen contact gemaakt met de grootouders van zijn zoon en hen meegedeeld dat hij zijn zoon van school heeft gehaald en hem meeneemt naar Nederland.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May