Regering wil geen goudverwerkingsbedrijven in woonwijk
04 Oct 2013, 04:00
foto


De regering wil niet langer dat er goudopkoop en goudverwerkingsbedrijven vergunning krijgen om zich te vestigen in woonwijken. Het duurde behoorlijk lang voordat op deze simpele vraag van het parlement, dit kordate antwoord werd gegeven door vicepresident Robert Ameerali. Goudopkoopbedrijven en spuitinrichtingen in woonwijken is voor het college niet acceptabel. Van de regering werd donderdag dringend een antwoord geëist.

Minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie die samen met andere ministers erbij was gehaald op aandringen van het parlement, heeft geprobeerd een antwoord te formuleren. Hij moest concreet aangeven of de regering wel of geen voorstander is van dit soort bedrijven in woonwijken. Al bij zijn eerste poging maakte assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons hem duidelijk dat het parlement niet geïnteresseerd is in hoe deze bedrijven vergunningen krijgen en of ze vergunningplichtig zijn. “De vraag is simpel, wil de regering dat dit soort bedrijven die de samenleving vergiftigen met kwik in woonwijken een vergunning krijgen”, zei Simons. Zij wees op het gevaar voor de volksgezondheid.

Balans vinden
Sapoen zei dat het vraagstuk niet zo makkelijk te beantwoorden was. Hij gaf een uiteenzetting waaruit blijkt dat goudverwerkingsbedrijven en spuitinrichtingen niet van zijn ministerie een vergunning nodig hebben. Hij merkte op dat de regering wel voorstander is van stimuleren van het ondernemerschap en dat er een balans moet zijn tussen economische bedrijvigheid en woongenot. Simons die hem de gelegenheid gaf zijn punt te maken, toonde zich na het relaas van Sapoen nog altijd niet tevreden en liet dat ook merken.

Het vraagstuk dat de speciale aandacht van het parlement kreeg, kwam ter sprake tijdens de behandeling van de ingekomen stukken. Dit onderwerp werd aangekaart samen met dringende vragen rond het onderwijs en het Bureau Familie Rechterlijke Zaken. Verschillende parlementariërs hebben hun misnoegen geuit over het steeds terugkerende probleem van bedrijven in woonwijken. Noreen Cheung (Mega Combinatie/NDP) zei dat goudopkoopbedrijven een probleem zijn in woonwijken. DOE-fractieleider Carl Breeveld heeft hierover een brief gestuurd naar het commissariaat van Paramaribo Noordoost. Hij wilde weten of de regering daadwerkelijk een vergunningsaanvraag voor een bedrijf in een woonwijk zou toewijzen.

Verlossend antwoord
Staande de vergadering deelde Simons op een gegeven moment mee net een brief te hebben ontvangen van districtscommissaris (dc) Mohammad Kasto. De dc reageerde op het schrijven van Breeveld en deelde mee dat de vergunningsaanvraag is afgewezen. Niet lang daarna stapte vicepresident Ameerali de vergaderzaal binnen. Hij gaf het verlossende antwoord op de indringende vraag van het parlement. “Het antwoord is duidelijk voorzitter. De regering is geen voorstander en wil niet dat dit soort bedrijven verrijzen in woonwijken.

Nieuw Front Parlementariër Guno Castelen merkte op dat de aanvraag van het bedrijf voor een vergunning in de ene wijk is afgewezen, maar dat hetzelfde bedrijf ook een aanvraag heeft voor het opzetten van een goudbedrijf aan de Waterkant. Die is wel goedgekeurd. Simons zei dat de regering nog veel huiswerk heeft om te maken, nu onomwonden het antwoord is gegeven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May