Houtsector kan marktwaarde van US$ 200 miljoen krijgen
04 Oct 2013, 13:30
foto


De houtsector kan met een maximale duurzame benutting een marktwaarde krijgen van ten minste US$ 200 miljoen per jaar. Suriname zou dan eerst moeten toetreden tot de International Tropical Timber Agreement (ITTA). De overeenkomst voorziet in een fonds dat zich richt op het financieren van projecten voor duurzame houtverwerking, capaciteitsverwerking en duurzaam bosbeheer.

De sector heeft nu een productiecapaciteit van 340.000 kubieke meter rond hout, met een marktwaarde van slechts US$ 30 miljoen. Een deel daarvan, 120.000 kubieke meter is bestemd voor de export. Toetreden tot het ITTA-verdrag zou de productiecapaciteit van de beschikbare 4000 tot 5000 arealen behoorlijk omhoog kunnen stuwen.
Deze informatie gaf Oesman Wangsabesari donderdag in de Nationale Assemblee bij de behandeling van de ontwerpwet om toe te treden tot het verdrag.

Gebruik maken mogelijkheden
Wangsabesari die voorzitter is van de parlementaire commissie die deze behandeling van de wet heeft voorbereid, zegt dat de commissie tijdens de voorbereiding veel gesprekken heeft gevoerd met betrokkenen in de houtsector, waaronder de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA). Ook is gesproken met het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (Celos) en de stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). “Suriname zal flink gebruik moeten maken van de mogelijkheden die dit fonds biedt om ons bos en hout duurzaam te ontwikkelen”, concludeert Wangsabesari.

Suriname is sinds 1998 lid van het Internationaal Timber Orgaan, (ITO) dat de fondsen ter beschikking stelt. Er is ook geparticipeerd in activiteiten van de ITO. Wil Suriname echter toegang krijgen tot de financiële middelen, dan is het een vereiste dat het land toetreedt tot het ITTA-verdrag. Het hoofddoel van het ITTA-verdrag is het toezien op de internationale handel van tropisch hout afkomstig van duurzaam beheer en productie. De ITO heeft als hoogste orgaan de Tropical Timber Counsel. Alle landen die het ITTA-verdrag hebben geratificeerd hebben zitting in deze raad. Suriname heeft er nog geen zitting is, maar het ministerie van RGB is wel als focal-point aangewezen bij de ITO met als uitvoerend orgaan SBB.

Investering nodig
Wangsabesari zegt dat tijdens de voorbereidende gesprekken veel waardevolle informatie maar ook vragen zijn gesteld waar de regering tijdens de behandeling van het wetsontwerp, op in zal moeten gaan. Naast de beschikbare financiële voordelen die toetreding tot het ITTA-verdrag noodzakelijk maakt, is gebleken dat Surinaams hout binnen enkele jaren niet meer zal voldoen aan internationale standaarden op de internationale exportmarkt. Veel houtbedrijven beschikken overigens ook niet over de vereiste technologische middelen om hout duurzaam te bewerken. Het verdrag biedt overigens ook de mogelijk aan opleiding en capaciteitsopbouw. De spelers in de sector hebben gewezen op de achterstand in beleidsvisie, maar ook vooral wetgeving voor de sector. Het Celos heeft aangeboden te willen fungeren als houtlaboratorium, maar dan moet wel in een goed laboratorium worden geïnvesteerd.

De behandeling van deze ontwerpwet zal over enkele weken worden voortgezet. Tijdens de vergadering van De Nationale Assemblee zijn nu al enkele vragen gerezen. Genoemd kunnen worden het grondenrechten vraagstuk, de uitgifte van bos- en houtconcessies als gemeenschapsbos aan in stamverband levende gemeenschappen, wetgeving, de positie van lokale gemeenschappen in de houtarealen, maar ook is geïnformeerd naar de status van het Celos Management Systeem dat in de jaren zeventig is ontwikkeld en nog steeds wordt uitgevoerd zowel in Suriname als internationaal. De behandeling van het wetsontwerp is tot nader order uitgesteld. Eerst moet het geluidssysteem van het parlement in orde worden gemaakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May