FBI sluit online zwarte markt
03 Oct 2013, 15:00
foto
De FBI heeft de criminele online marktplaats 'Silk Road' gesloten. (Beeld: BBC)


De Amerikaanse autoriteiten hebben de ‘Silk Road’ website die gebruikt werd om drugs, huurmoordenaars, hackers instrumenten en andere illegale goederen te verkopen, gesloten. De oprichter is gearresteerd en is er US$ 3,6 miljoen in beslag genomen.

De aanklagers hebben ook opgebracht dat oprichter Ross William Ulbricht in maart heeft geprobeerd om iemand in te huren om een Silk Road-gebruiker te liquideren.
Het vermoedelijke brein Ross William Ulbricht, ook bekend als ‘Dead Pirate Roberts', is dinsdag in San Francisco gearresteerd, nadat de website was stilgelegd. Zijn online bijnaam is gehaald van een personage in de film ‘The Princess Bride’.

De aanklagers hebben gezegd dat ze ongeveer US$ 3,6 miljoen aan bitcoins, de digitale valuta, in beslag hebben genomen. Het is de grootste inbeslagname van bitcoins.

Uitgebreide zwarte markt
"De Road Silk website heeft gediend als een uitgestrekte zwarte markt waar illegale drugs en andere illegale goederen en diensten regelmatig zijn gekocht en verkocht door de gebruikers van de site," schrijft FBI Special Agent Christopher Tarbell in de aanklacht die is ingediend bij de federale rechtbank.

Sinds januari 2011 exploiteerde Ulbricht een marktplaats die heroïne, cocaïne, LSD en methamfetamine aan de man brengt. Maar ook was zijn markt de plaats om hackers instrumenten aan te schaffen, zoals software voor het stelen van wachtwoorden of toetsaanslagen te koppelen op machines van personen.

Meest geavanceerde criminele markt
In maart zou Ulbricht hebben geprobeerd iemand te laten doden die dreigde om de identiteit van andere gebruikers van de website publiekelijk te maken. "De verdachte had het vaste streven om een criminele online markt te vestigen die buiten het bereik van de rechtshandhaving en de overheidsregulering bleef,” zei Tarbell in het juridisch document.

De 29-jarige Ulbricht maakte de ‘Silk Road’-transacties anoniem met behulp van een Tor computernetwerk. Dat netwerk maakt het bijna onmogelijk om computers te lokaliseren die worden gebruikt voor het hosten of die toegang verschaffen tot websites. Tor is uitgevonden door het Amerikaanse Marine Onderzoekslaboratorium en is later gebruikt door onder andere journalisten om de anonimiteit van mensen te waarborgen.

"Silk Road heeft zich geprofileerd als de meest geavanceerde en uitgebreide criminele marktplaats op het internet," staat in de aanklacht. "De site heeft geprobeerd illegale transacties zo eenvoudig en veelomvattend mogelijk uit te voeren zoals online winkelen bij de reguliere e - commerce websites."

Honderden miljoen witgewassen
De aanklagers blijven erbij dat duizenden drugshandelaren ‘Silk Road’ hebben gebruikt om honderden kilo’s illegale middelen te distribueren naar meer dan 100.000 kopers. Op deze manier zouden honderden miljoenen illegaal verkregen dollars zijn witgewassen.

‘Silk Road’ verdiende commissies variërend van 8 tot 15% van de omzet. Op zo’n manier is tenminste US$ 80 miljoen bijgeharkt van de transacties die meer dan US$ 1,2 miljard waard waren. 'Silk Road' dankt zijn naam aan de historische handelsroutes verspreid over Europa, Azië en delen van Afrika.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May