Linscheer: Veiligheidsplan vorige regering voldoet niet
03 Oct 2013, 00:00
foto
Directeur Nationale Veiligheid van kabinet van de president, Melvin Linscheer.


Het Nationaal Strategisch Veiligheidsplan (NSV), dat kort voor de verkiezing in mei 2010 werd aangenomen door de regering-Venetiaan, voldoet niet aan de eisen. “Deze regering is van oordeel dat dit plan, zoals het is gepresenteerd, niet zal worden uitgevoerd. Het plan is onvolledig, is onsamenhangend en is bovendien op vele punten een gelegenheidsplan geweest”, zegt directeur Nationale Veiligheid van het kabinet van de president, Melvin Linscheer, aan Starnieuws.

Ex-minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi vindt dat het NSV, dat ontstaan is na een studie van vijf jaren, verricht met nationale en internationale instituten, uitgevoerd dient te worden. “Het gaat om een integraal pakket aan maatregelen waar alle ministeries en de rechterlijke macht bij betrokken zijn. Dat moet gewoon worden uitgevoerd”, stelde Santokhi tegenover Starnieuws.

Herschrijven en aanvullen
Linscheer merkt op dat reeds bij de verantwoording de samensteller zegt dat een verstandig NSV de beschikking moet hebben over statistieken, analyses en trends om toekomstig beleid te kunnen beargumenteren. "Deze gegevens ontbreken omdat ze in tijdnood verkeerden, en deels omdat de informatie niet voorhanden was. Impliciet zegt hij dat het NSV geen verstandige is. En zo zijn er tal zaken opgenomen dat maakt dat wij dit NSV niet kunnen uitvoeren en hebben we ervoor gekozen om de correcte zaken eruit te lichten en het plan te herschrijven”, zegt Linscheer.

De directeur Nationale Veiligheid merkt op dat de vraag gesteld moet worden of het inderdaad zo is dat de criminaliteit toegenomen is. Dan zouden de statistieken van de afgelopen periode moeten worden geanalyseerd. In het NSV staat dat er een studie van vijf jaar is voorafgegaan aan het plan. Een goed plan kan pas worden opgesteld na grondige bestudering en analyses van statistieken, cijfers en ondersteunende informatie. Dit is echter niet gebeurd, zoals het in het plan ook wordt aangegeven.

Verruwing
Dat de criminaliteit in zekere mate verruwt, is een feit, beaamt Linscheer. Het is volgens hem geen nieuw fenomeen. “Dit is een ontwikkeling die in de hele wereld plaatsvindt. En dat betekent niet dat wij in Suriname het met open armen moeten ontvangen. Het beste strategisch integraal veiligheidsplan biedt geen garantie voor het niet verruwen van de criminaliteit”, stelt Linscheer. Hij vindt de uitspraken van Santokhi verregaand die stelde dat ‘criminelen lak hebben aan het veiligheidsbeleid van de regering’.

“Men zou dat juist kunnen zeggen van de periode toen Santokhi minister was van Justitie en Politie. Toen kon men Papatam niet aan. De ontruiming van het Merian gebied kon niet plaatsvinden. We zijn voor het gemak Serfino, Sampie en de Poeran-bende vergeten. Die bende opereerde reeds tijdens de vorige regering. We zijn vergeten dat burgers handtekeningen verzamelden om de doodstraf weer te effectueren. De zelfverdedigingswet kwam niet uit de lucht vallen”, merkt Linscheer op. Hij stelt dat toen niet ervan is uitgegaan dat het de schuld was van een toevallige minister of korpschef.

Op eigen kracht
Waar de speciale eenheden nu zijn, is volgens Linscheer een retorische vraag. Wie doen de arrestaties? Wie hebben opgetreden de afgelopen periode tegen de vuurwapen gevaarlijke criminelen? De directeur Nationale Veiligheid merkt op dat het 'veiligheidsgevoel' in de samenleving ook moet worden gemeten. Daar is geen onderzoek naar gedaan. Hij vindt dat er te pas en onpas ermee wordt geschermd.

Santokhi zei dat de totale intelligence-positie van Suriname is komen weg te vallen.
"Waarschijnlijk bedoelt Santokhi dat de buitenlandse intelligence is komen weg te vallen, want daar was men afhankelijk van. Surinaamse diensten bouwen nu hun eigen intelligence-netwerk op met door de Staat aangeschafte apparatuur. Eerder werd er door Santokhi gewerkt met apparatuur die een buitenlandse mogendheid had geschonken.

Verantwoordelijkheid burgers
Het optreden van minister Edward Belfort noemt Linscheer een schoolvoorbeeld van de shift van Staats- naar burgerveiligheid. De gemeenschap moet medeverantwoordelijk gemaakt worden voor haar eigen veiligheid. “Dit terwijl de overheid uiteraard onverkort voortgaat met de criminaliteit bestrijding in al haar facetten, zoals voorgeschreven door de verschillende wettelijke bepalingen”.

Linscheer wijst er op dat de minister niet alleen oproepen doet aan criminelen om zich aan te melden. Hij wijst er tegelijk op dat de politie hen zal komen halen. Ook mensen die hen in bescherming nemen, wordt gewezen op hun verantwoordelijkheid. Ouders hebben twee van de criminelen die betrokken zijn bij de brute beroving aan de 'L Hermitageweg gebracht naar de politie. In twee dagen tijd hebben drie verdachten zich aangemeld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May