Peru draagt documentatie over aan Suriname
02 Oct 2013, 18:00
foto
Ambassadeur Ike Antonius neemt de documenten van Peru in ontvangst. (Foto: Buza)


Met de overdracht van Unasur (Unie van Zuid Amerikaanse Naties) documenten aan Suriname heeft Peru zijn laatste handelingen gepleegd als voorzitter van Unasur. De overdracht vond vandaag plaats in de Ballroom van Hotel Torarica, in aanwezigheid van delegaties van de verschillende lidlanden en het algemeen secretariaat van Unasur.

Unasur ambassadeur voor Suriname Ike Antonius die de documenten in ontvangst nam, zegt dat Suriname nu als voorzitter er alles aan zal doen om de visie van de regering voor hechtere samenwerking en integratie van Unasur-landen gestalte te geven.
Peru was in de periode 2012-2013 voorzitter van de Unasur en beschikte over alle documentatie die gaat over de ontwikkeling van de organisatie. De documentatie omvat informatie over de Unasur werkgroepen en sectorale raden. Bij de overhandiging waren ook de Surinaamse vakministeries aanwezig. Zij hebben de verantwoordelijkheid om invulling te geven aan de afspraken die op technisch niveau zijn gemaakt tussen de Unasur-landen tijdens de Unasur top in augustus in Paramaribo.

Grote verantwoordelijkheid
Het kabinet van president Desi Bouterse en het ministerie van Buitenlandse Zaken dragen de hoogste politieke verantwoordelijkheid. Suriname heeft het initiatief genomen, sinds in augustus officieel het voorzitterschap werd verkregen, om de documenten bij Peru op te vragen. Het was de bedoeling dat al in september de documenten overhandigd moesten worden. Volgens Antonius had Peru om uitstel gevraagd, omdat een aantal documenten nog vertaald moest worden.

Wanneer in 2014 Uruguay het voorzitterschap van Suriname overneemt, zal Suriname ditzelfde proces moeten volgen. Antonius merkt op dat Suriname nu de hoofdverantwoordelijke is voor wat binnen Unasur zal gaan gebeuren tot en met 2014. “Wij hebben de verantwoordelijkheid om het proces te sturen, een enorme verantwoordelijkheid en zeggenschap”, zegt Antonius.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May