2 oktober, geboortedag Gandhi (Gandhi Jayanti)
01 Oct 2013, 20:00
foto
Gandhi Smriti, vroeger bekend als Birla House, is een museum opgedragen aan Mahatma Gandhi. Op deze plek is hij doodgeschoten. (Foto: Rudie Alihusain)


Morgen is de 144ste geboortedag van Gandhi. Deze bijzondere dag wordt in India plechtig gevierd met onder andere gebedsdiensten, herdenkingsceremonies, en awards voor degenen die voorstanders zijn van een non-violent way of life en ook een leven van geweldloosheid leiden. Door de Verenigde Naties is de geboortedag van de Mahatma uitgeroepen tot de International Day of Non Violence.

In India is het een gewoonte geworden dat op deze dag kinderen als Gandhi gekleed de school bezoeken. De Times of India plaatst dan een foto in de krant. Over het hele land zingen de mensen Gandhi's favoriete godsdienstig lied ‘Raghupati Raghava Raja Ram Patita Pavaana Sitaram’.

De viering concentreert zich op drie plaatsen:
1.Gandhi Smriti (Gandhi Remembrance) in nieuw Delhi waar hij de laatste 144 dagen van zijn leven heeft doorgebracht en waar hij in de tuin op 30 januari 1948 is doodgeschoten. De straat heeft ook de naam gekregen ‘Tees Januari Road’.
2. Raj Ghat aan de oever van de Yamuna, waar hij op 31 januari 1948 werd gecremeerd.
3. De ‘Triveni Sangam’ waar de rivieren Ganges, Yamuna en Saraswati dichtbij Allahabad samenvloeien.

Rudie Alihusain

Alihusain heeft de herdenking van deze dag persoonlijk meegemaakt. Hij heeft ook het huis - vroeger bekend als Birla House -, waar Gandhi werd doodgeschoten, bezocht. “Je kunt aan zijn voetstappen zien hoe hij van zijn kamer naar buiten de tuin inliep en waar hij op de grond is gevallen onder het uitspreken van de woorden "Ai Ram", vertelt hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May