Drukkerij Leo Victor bestaat vandaag 75 jaar
01 Oct 2013, 06:00
foto
Manager Daniëlle en hoofddrukker Ruben poseren bij de Speedmaster, het werkpaard van Drukkerij Leo Victor. (Foto: Edward Troon)


Drukkerij Leo Victor - de leeuw overwint - is precies 75 jaar geleden door de rooms-katholieke fraters opgericht. “Het was daarvoor eerst een sigarenfabriek. Een kleine drukpers werd aangeschaft om naam en logo op de sigarenkistjes te drukken en daarmee is de drukkerij zo’n beetje ontstaan”, vertelt bedrijfsmanager Daniëlle Lo Fo Sang aan Starnieuws.

Daniëlle (33) heeft informatie en communicatie technologie gestudeerd en behaalde daarna een master-graad in Business Administration. Tijdens de laatste studie heeft zij geleerd de rode lijn van een bedrijf te managen en voor beide studies twee scripties over Leo Victor geschreven. De jonge manager vertelt relaxed hoe zij de leiding van het bedrijf van haar vader Danny Lo Fo Sang heeft overgenomen. “Twee jaar geleden heb ik hem gevraagd of hij mij in het bedrijf kan gebruiken en hij heeft zonder twijfel 'ja' gezegd. Achteraf heeft hij laten weten bewust te hebben gewacht tot ik het zelf zou aangeven.”

Bewogen geschiedenis
De eerste 46 jaar is de drukkerij in handen geweest van de fraters van Tilburg. De laatste directeur, frater Lambertus is in 1984 naar Nederland teruggekeerd, maar heeft op Schiphol een hartaanval gekregen en zijn nieuwe woonplek niet meer levend bereikt. Hij heeft al zijn krachten gegeven aan Drukkerij Leo Victor.

“Mijn vader is op 15 juni 1980 in dienst getreden van de drukkerij als administratief medewerker, nadat hij in die moeilijke dagen uit de politiedienst is gezet”, vertelt Daniëlle met een strak gezicht. “Vader was in die dagen inspecteur van politie. Een hele trotse inspecteur die vreselijk is beledigd en op zijn ziel getrapt is. De drukkerij was weer een andere uitdaging voor hem. Ik heb me laten vertellen dat hij vreselijk hard tegenaan is gegaan. Hij was vreselijk trots op de opportunity die hem was aangeboden. Hij heeft zich verdiept in het maken van kwaliteitsdrukwerk en in het buitenland opleidingen gevolgd. In 1984 heeft hij het bedrijf mogen overkopen en is toen de directeur geworden.”

Danny heeft genoeg slapeloze nachten gehad om bedrijfsproblemen in tijden van schaarste op te lossen. Zijn motto is: investeren in moeilijke tijden, dan zijn de prijzen lager, wanneer de economie weer opklimt, klim je mee. Op het punt dat het weer goed gaat, ben je al ready om ervan te profiteren, terwijl anderen op dat moment pas gaan investeren, waardoor je hen een paar stappen voor bent. Dat heeft Danny consequent gedaan. Een paar jaar geleden zijn in Nederland een heleboel drukkerijen failliet gegaan. Daar heeft Danny voor redelijke bedragen drukpersen en gerelateerde apparatuur kunnen aanschaffen.

In de kopgroep
“Het is dus niet altijd van een leien dakje gegaan, maar hij kan trots zijn op hetgeen vandaag hier staat”, zegt Daniëlle glunderend. Zij legt uit dat kwaliteit en transparantie zowel intern als extern, samen met de zorg voor de medewerkers en de maatschappelijke verantwoordelijkheid, de kracht zijn van het bedrijf. Blijven investeren in medewerkers, machines en apparatuur maakt dat Leo Victor, ISO 9001 gecertificeerd is en behoort tot de top drie drukkerijen in Suriname.

“Ons primair doel is niet om geld te maken”, zegt Daniëlle zelfverzekerd. Zij legt uit dat het doel op de eerste plaats is om de medewerkers een eerlijke kans te geven om een broodje te verdienen in een sfeervolle werkomgeving. “We hebben een pensioenfonds en verder enkele voor Surinaamse begrippen, hele ongebruikelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Ze hoeven zich niet druk te maken over hun gezondheid of thuissituatie. Alles wordt door het bedrijf geregeld, zodat zij zich kunnen focussen op het werk bij Leo Victor. Op de loonlijst van de drukkerij staan twintig personen, inclusief de directie.”

Ruben werkt al zestien jaar bij het bedrijf en is het voorbeeld van de interne opleidingen. Binnengekomen als chauffeur, heeft hij zich via in house trainingen opgewerkt via de binderij, naar drukker en is de laatste vijf jaar hoofddrukker.

Tevreden en trots
Het klantenbestand van Leo Victor is volgens Daniëlle groot en gevarieerd. “Lokaal zijn de beste designers onze klanten, ze zijn kritisch en stellen hoge eisen en daar voldoen wij aan. Daar ben ik erg trots op. Wij zijn transparant. Bij ons mag je tijdens het proces komen kijken in de productiehal.”
Vanuit Frans-Guyana en Guyana komen klanten maandelijks, krantjes en magazines drukken. We zijn trots op een boekwerk, dat we drukken voor de Guyanese overheid”, zegt de manager voldaan. Het is een boek over het land en dat geeft de Guyanese president aan al zijn buitenlandse gasten als aandenken.

Drukkerij Leo Victor heeft ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Gevraagd en ongevraagd worden projecten gesponsord. Het thema is kinderen, educatie en sport.

Over haar vader wil Daniëlle nog het volgende kwijt: Danny heeft ruim dertig jaren zijn krachten aan het bedrijf gegeven. Hij is op de eerste plaats altijd politieman gebleven en Leo Victor ziet hij als de baby die hij heeft grootgebracht. Mijn vader is met een gerust hart met pensioen. Hij doet een heleboel leuke dingen die gepensioneerde mensen doen. Hij maakt zich geen zorgen over Leo Victor.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May