Santokhi: Criminelen hebben lak aan veiligheidsbeleid regering
01 Oct 2013, 13:30
foto
Criminelen op klaarlichte dag bezig met een brute roofoverval aan de 'L Hermitageweg.


De verhoogde criminele activiteiten in het land zijn volgens assembleelid tevens VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi een duidelijk teken dat de criminelen lak hebben aan het veiligheidsbeleid van de regering. Santokhi eist van de regering dat een eerder gemaakt veiligheidsplan van de Nieuw Front regering, integraal wordt opgenomen en uitgevoerd.

Verwijzend naar de videobeelden van de beroving aan de 'L Hermitageweg, zegt Santokhi dat dit niet de eerste keer is dat zulk bruut geweld is toegepast. “Vraagt u maar aan de directie van Home Shopping & Delivery. Enkele maanden geleden is een soortgelijke overval gepleegd daar. Ook daarvan zijn de beelden beschikbaar, maar de politie heeft er niets mee gedaan. Wat de criminelen hiermee zeggen, is ‘regering ik heb lak aan je veiligheidsbeleid”, zegt Santokhi.

Criminelen worden brutaler
De voormalige minister van justitie zegt dat de criminelen steeds brutaler worden. Hiervoor is er niet alleen een nationaal plan nodig, maar een internationaal plan waar wordt samengewerkt met internationale bestrijdingsorganisaties. Hij noemt het een aanfluiting voor Suriname dat minister Edward Belfort op podia criminelen oproept om zich aan te melden. “Wij hebben daarom in vijf jaren tijd een studie gedaan met nationale en internationale instituten en hebben daarop een nationaal veiligheidsplan ontwikkeld. Het gaat om een integraal pakket aan maatregelen waar alle ministeries en de rechterlijke macht, bij betrokken zijn. Dat moet gewoon worden uitgevoerd”, deelt Santokhi mee.

De ex-minister van Justitie en Politie merkt op dat de totale intelligence-positie van Suriname is komen weg te vallen. “Er is helemaal geen zicht wie de criminelen zijn, waar ze kunnen zijn en hoe zij te werk gaan. Daar moet erg veel in worden geïnvesteerd. Daarnaast ontbreekt het de regering aan slagvaardigheid. Waar zijn al die speciale eenheden nu zoals toen, die werkelijk konden optreden. Daarna mis ik het pro-actief optreden van de politie, dat ze zichtbaar is en voorlichting naar de samenleving. Maar met name vanuit de regering een sterk signaal geven van, criminelen we komen achter jullie en gaan jullie tot in jullie gebieden komen halen en niet op een persconferentie schreeuwen criminelen komen jullie je aanmelden”, sneert Santokhi.

Vrijwel niets over bestrijding
Het assembleelid vindt het dan ook kwalijk dat president Desi Bouterse vrijwel niets heeft gezegd in zijn jaarrede over hoe de veiligheid en de bestrijding van de criminaliteit zullen worden aangepakt. Zoals de regering omgaat met de criminaliteit vindt Santokhi het internationaal ontmoedigend.

"Dat Suriname heeft meegewerkt in de kwestie van het drugsschip Emaila noemt hij een goede zaak, “maar er gebeuren veel meer andere drugstransporten in de regio en andere delen van de wereld, waar Suriname het laat afweten. Neem het initiatief, stuur de procureur-generaal en politie mensen, gebruik de internationale verdragen en ga na in welke mate Suriname betrokken is”, zegt Santokhi.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May