Blog: Parallellen tussen nieuw school- en begrotingsjaar
30 Sep 2013, 16:30
foto
Helyante Mac-Donald


Een nieuwe maand waarin jong Suriname een nieuw schooljaar binnenstapt en daags daarvoor de aanbieding van de begroting voor het dienstjaar 2013-2014. Met schoolresultaten die voor het afgelopen schooljaar over de gehele linie teleurstelden ondanks de ingezette verandertrajecten op alle niveaus is het een ware uitdaging om in dit nieuwe schooljaar gedane onderwijsinvesteringen daadwerkelijk te laten renderen.

Maken de nieuwe schoolboeken, en -gebouwen, aanpassingen in curricula, onderwijstrainingen en naschoolse opvang onze kinderen echt klaar voor deze arbeidsmarkt? Meten wij succes met ons onderwijssysteem alleen af aan rapportcijfers en slagingspercentages per schooltype? Op welke wijze bewaken wij als degenen die de arbeidsmarkt betreden optimaal toegerust zijn en de benodigde vaardigheden, attitude en drive hebben? Dringend is ook de vraag of onze jeugd, serieus oppakt die kansen die hen aangereikt worden en als niet, wat doen wij er met zijn allen aan behalve het benoemen. Wat zijn hierbij taken van ons Jeugdparlement, Caricom jeugdambassadeurs en andere groepen van vooruitgeschoven jongeren?

De regering zal zich er ongetwijfeld van bewust zijn dat, de realisatie van het ambitieus regeringsbeleid fors achterloopt op het beloofde. Ministers zijn gekomen en gegaan, voorzieningen voor kwetsbare groepen zijn aangepast, de zwaar geanticipeerde zorgverzekering is gelanceerd. Allemaal ingrepen die te rechtvaardigen zijn, maar het prijskaartje welke daarmee samengaat wordt vooralsnog niet goedgemaakt door een duurzame stijging van het overheidsinkomen. Geheel buiten de invloedssfeer van de overheid dalen de inkomsten als gevolg van onder andere de daling in de goudprijs. Met een in gang gezette hervorming van het belastingsysteem wil het niet echt vlotten en met een verkiezing in zicht is het niet aannemelijk dat zware bezuinigingen op komst zijn. Wat mogen wij verwachten voor het komende begrotingsjaar; op welke wijze zullen de uitgaven goed afgestemd worden op de inkomsten van de staat en welke duurzame investeringen worden gedaan voor de verbetering van onze productiestructuur, inkomens(her)verdeling, veiligheid, onderwijs en gezondheidszorg?

Wij verwachten van onze kinderen dat zij zich volledig geven en met mooie schoolprestaties laten zien dat zij investeren in hun toekomst. Een toekomst waarin zij goed toegerust kunnen voorzien in alle materiële behoeften maar meer dan dat een toekomst waarin zij omdat zij geleerd hebben van onze fouten, deze niet hoeven te herhalen. Wat reiken wij hen daartoe aan en op welke manier straffen wij af wat verwerpelijk is?

Zoveel moois om trots op te zijn, zoveel talent dat trappelt om ontdekt, gestimuleerd en verder begeleid te worden. Kiezen om aandacht te geven aan wat mooi en goed is in elkaar en onszelf groeit en wordt sterker. En daardoor op een heel natuurlijke manier kiezen om buiten te sluiten het negatieve wat buiten onze invloedssfeer is. Onze kinderen hebben meer dan ooit goede voorbeelden nodig; en die zijn er gelukkig ook nog.

Aan een regering die voor deze regeerperiode nog een korte periode rest is de schone taak om kiezers te overtuigen waarom zij een kans verdient af te maken waar zij aan begonnen is. Aan de volledige oppositie de uitdaging zich voor te bereiden op regeren of opnieuw oppositie voeren afhankelijk van de wijze waarop het schaakspel zal worden voortgezet.
Winnaars dan wel verliezers zijn wij Surinamers allemaal als het nu goed of juist verkeerd uitpakt. Wij zijn het aan onze jongeren verplicht hen het goede voorbeeld te geven en een voor hun beter Suriname achter te laten. Gevoelsmatig lopen wij wat mij betreft wat achter op de planning daarheen en kan het op alle fronten wat beter, fermer, duidelijker en zeker transparanter! Onze kinderen verdienen het beste en er is geen ruimte voor concessies daarop.

Helyante Mac-Donald
www.CrossedLinesadvisory.sr/blog

CrossedLines Advisory Services Suriname is de naam waaronder Helyante L. Mac-Donald actief is als managementconsultant en trainer. Dienstverlening op het snijvlak van Organisatie inrichting, Businessplanning en Marketing is waar de passie ligt van deze veelzijdige bedrijfseconoom. Schrijven is een sterk verwaarloosde hobby die zij, nu haar dochter uit huis is, met veel plezier weer heeft opgepakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May