Terry in zijn sas in biotoop Paramaribo Zoo
29 Sep 2013, 21:10
foto
Terry in zijn biotoop in Paramaribo Zoo.


Terry, de reuzenotter is blij met zijn nieuw onderkomen. Krijsend duikt hij het water in en zwemt bliksemsnel naar de glazen muur. Achter het glas roepen gasten enthousiast "Terry, Terry, Terry!" terwijl de grote 'waterhond' een paar capriolen uithaalt. First Lady Ingrid Bouterse-Waldring heeft zondagmiddag in de Paramaribo Zoo de officiële opening verricht van Terry's biotoop, een natuurlijke woonomgeving waarbij de otter beter kan gedijen.

Terry is de enige reuzenotter in de dierentuin. Hij werd drie jaar geleden gered door Suze Carbière-De Bruin. "Het was nabij de Saramaccarivier. Een machine was bezig bij het water en toen zagen we Terry. De rest van de otters was gevlucht door de activiteiten. Hij was nog een puppie. Hij zat er zo hulpeloos bij in het vernielde nest. Ik kon hem niet aan z'n lot overlaten en heb hem meegenomen naar de stad", vertelt Terry's 'moeder'. Terry komt dichterbij het glas als hij de stem van Suze herkend. De 'bigi watradagu' krijst en doet een dansje. Hij pakt zijn speeltje, een fel oranje bal, in z'n bek, smijt het in het water, duikt er achteraan en zwemt terug met de bal op z'n buik. "Hij is erg speels, acrobatisch, warm en intelligent" vertelt een zichtbaar blijde Suze.

Natuurlijke omgeving nabootsen
Na een tijdje verhuisde Terry naar de Paramaribo Zoo waar hij zich zowat tot de 'main atrraction' ontwikkelde.
De Paramaribo Zoo is al geruime tijd bezig de dierentuin in te richten naar internationale standaarden. Hokken en kooien worden vervangen door biotopen. Door de natuurlijke woonomgeving zullen de dieren minder gestrest zijn, zich niet gevangen voelen, en zich beter kunnen ontwikkelen. De natuurlijke habitat van de dieren wordt in de biotopen nagebootst. Terry's biotoop beslaat ruim 200 vierkante meters, is voorzien van een houten 'huisje', een basin, een waterval en wordt omgeven door glaswerk. Het project heeft meer dan SRD 80.000 gekost.
John Altenberg, directeur van de Paramaribo Zoo, toonde zich heel dankbaar voor de inzet van lokale ondernemers. Naast euro 13.000 uit Nederland en SRD 11.000 eigen inzet hebben Zenobia N.V en Caribbean Timber, financiële en materiële bijdragen geleverd aan het moderne verblijf van Terry.

Terry gaat aan gezinsuitbreiding doen, verklapt Altenberg. "Volgens de internationale standaarden is de biotoop een belangrijke criteria voor voortplanting in de dierentuin", legt Altenberg uit. De partner van Terry komt binnenkort aan in Suriname. Zij komt uit Dortmund, Duitsland.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May