Dc Bink wil strenge controle bij afdelingen gronduitgifte
29 Sep 2013, 00:00
foto
Districtscommissaris Ingrid Karta-Bink


Districtscommissaris (dc) van Commewijne, Ingrid Karta-Bink, heeft graag dat er strenge controles komen op Domeinkantoor en Grondinspectie. Deze afdelingen op het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) komen vaker in opspraak bij gronduitgiftes. Ook de activiteiten van landmeters moeten onder de loep worden genomen. Deze oproep deed Bink zaterdag bij de opening van een dependance van het ministerie in Commewijne.

Aan de hand van enkele voorbeelden illustreerde Bink de problemen waarvoor de afdelingen waar ze kritiek op heeft, zorgen. "Er zijn twee grote projecten gaande voor kinderen in het district. Eén om moeilijk lerende kinderen op te vangen en het andere voor kinderen met een beperking. Bij het natrekken van de stukken op Domeinkantoor blijkt dat er een negatief advies was ingevoerd in het systeem. Gelukkig kon het tegendeel aangetoond worden met een duplicaat van positief advies", deelde Bink haar persoonlijke ervaringen mee. "Minister, gaat u na op die afdeling of de juiste informatie wordt ingevoerd", riep de dc op. "Het gebeurt ook te vaak dat stukken zoek raken op dit kantoor en moeten er vaker duplicaten verstuurd worden."

A no kan
"De landmeters, de goede niet te nagesproken, hebben ook een vinger in de pap", gaf Bink aan. "Op figuratieve kaarten worden onderhoudsstroken ook meegenomen in het geheel. In een ander geval wordt een drie meter diepe zwamp uitgegeven voor aanplant van suikerriet. A no kan!" Het kan er bij Bink ook niet in dat op gereserveerde terreinen van het commissariaat bestemd voor overheidsdoeleinden, positief is geadviseerd aan derden door grondinspecteurs.

Bink stak de hand in eigen boezem. "Ik heb zelf ook gefaald", merkte ze op. "Fouten zijn gemaakt in het hele systeem. In sommige gevallen is het duidelijk dat alle schakels bij de bestuursdienst en grondinspectie hebben gefaald."
De dc is blij met de dependance in Commewijne maar blijft nuchter. "Met de dependance wordt de wachttijd op rechtszekerheid verkort. Gronduitgifte geeft rechtszekerheid. Zonder grond kan een individu of bedrijf zich niet ontplooien. Wij hopen de juiste mensen te vinden voor een vlotte afhandeling."

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May