Ban Ki-moon: Besluit Veiligheidsraad Syrië historisch
28 Sep 2013, 03:00
foto
Secretaris-generaal Ban Ki-moon ingenomen met besluit Veiligheidsraad over Syrië. (Foto: VN)


Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties (VN) noemt het een 'historisch besluit' dat de Veiligheidsraad eensgezind is over de vernietiging van de chemische wapens van Syrië. De Veiligheidsraad van de VN heeft vrijdag unaniem gestemd voor de resolutie.


Binnen een week moet de regering van Syrië informatie verstrekken over de voorraad chemische wapens. De vernietiging van de chemische wapens moet in november beginnen. Er is een tijdschema uitgezet in de resolutie. Medio volgend jaar moeten alle chemische wapens worden vernietigd. Volgens schatting gaat het om ongeveer duizend ton aan chemische wapens.

De productiefaciliteiten in Syrië moeten uiterlijk 1 november 2013 worden ontmanteld. Dit schema is uitgewerkt door de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Wapenexperts moeten volgens de resolutie ongehinderd toegang krijgen tot Syrië en de wapenfaciliteiten kunnen bezoeken. De resolutie spreekt zich niet uit over de gevolgen als Syrië niet meewerkt. Daarover moet de Veiligheidsraad weer bijeen komen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May