Ministeriële landbouw-top cruciaal voor beheer watervoorraden
26 Sep 2013, 03:00
foto
Victor M. Villalobos is herkozen als directeur-generaal van het IICA. Hij zit aan tot 2018. (Foto: IICA.int)


In Campana in het Argentijnse Buenos Aires proberen de 34 landbouwministers van het Inter-Amerikaans instituut voor landbouwsamenwerking (IICA) te komen tot een geïntegreerd beheer van de watervoorraden in de regio.

De ministeriële vergadering wordt als een beslissend moment gezien in de inspanningen om de mogelijkheden van de agrarische sector in de regio te stimuleren door het duurzaam gebruik van water te bevorderen. Het IICA zal een hemisferische agenda voorhouden aan de ministers om dat doel te bereiken. De vergadering duurt van 24 tot en met 27 september. Minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij en onderdirecteur Soeresh Algoe van Landbouw vertegenwoordigen Suriname op de vergadering.

Het belang van de bescherming van de onlosmakelijke band tussen water en landbouw zal een dikke rode draad in de toespraken zijn. Voor het eerst zullen de ministers van landbouw van het Amerikaans halfrond discussiëren en onderhandelen over de versterking van hun rol in het geïntegreerd beheer van de watervoorraden in de regio. Voor de landbouwsector is in deze een belangrijk rol weggelegd.

Voldoende water
Het onderwerp zal diepgaand worden besproken waarbij de belangrijkste uitdagingen in verband met water en landbouw in Amerika zal worden gepresenteerd. Ook zullen acties worden aanbevolen om ervoor te zorgen dat de agrarische sector over voldoende water beschikt om het voedsel, energie en vezels, te produceren, die de mensheid nodig heeft.

Die acties moeten variëren van institutionele opbouw tot de modernisering van innovatiesystemen, die beide zijn opgenomen in de agenda hemisferische samenwerking die het IICA zal voorstellen aan de ministers. Bij de uitvoering van de acties kunnen de lidlanden bogen op meer dan 70 jaar technische landbouwervaring van het instituut.

IICA-directeur-generaal herkozen
De ministers die zitten in de Inter-Amerikaanse Raad van Landbouw (IABA) hebben gisteren ook de nieuwe IICA-directeur-generaal voor de periode 2014-2018 gekozen. Victor M. Villalobos, die door zijn land, Mexico, was genomineerd voor een tweede termijn is herkozen als IICA-directeur-generaal.

Het vijfde jaarverslag over de vooruitzichten voor de landbouw en plattelandsontwikkeling in de Amerika’s zal ook worden gepresenteerd. Het verslag is gemaakt door het IICA, de FAO en de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied (ECLAC ). In het document is dit jaar een speciaal hoofdstuk gewijd aan de situatie van de landbouwfamilies op het halfrond. Er wordt aandacht besteed aan de uitdagingen en mogelijkheden waar deze landbouwers voor staan om bij te dragen aan de voedselzekerheid in de regio.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May