Drie dagen nationale rouw in Kenia
25 Sep 2013, 09:00
foto
Overlevenden hebben de slachtoffers van de aanval in de Westgate Mall in Nairobi, Kenia, geïdentificeerd. (Foto: Reuters)


De Keniaanse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd nadat ze een einde heeft gebracht aan de vierdaagse belegering van de Westgate Mall. Islamistische militanten waren het winkelcentrum in Nairobi zaterdagmorgen binnengevallen.

President Uhuru Kenyatta heeft bekendgemaakt dat 67 mensen zijn gestorven, waaronder 6 van de veiligheidstroepen. Vijf militanten zijn gedood en 11 verdachten zijn gearresteerd.

Al- Shabab, die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor de aanval, zei dat 137 gijzelaars waren omgekomen. Maar die verklaring is tot nog toe niet geverifieerd. De verwachting is dat het dodental kan stijgen nu het winkelcentrum volledig wordt schoongemaakt.

Zo zouden verschillende lichamen, waaronder die van een aantal aanvallers, onder het puin liggen. Na een brand stortte een deel van het drie verdiepingen tellende gebouw in. De Keniaanse media meldde dat tientallen lichamen dinsdagavond uit het gebouw werden verwijderd. De Mall is afgesloten, terwijl forensische experts bewijsmateriaal verzamelen.

Buitenlanders
"Rapporten van geheime inlichtingendiensten hadden gesuggereerd dat een Britse vrouw en twee of drie Amerikaanse burgers betrokken zouden zijn bij de aanval," zei president Kenyatta. "Op dit moment kunnen we de details niet bevestigen. Forensische experts werken eraan om de nationaliteiten van de terroristen vast te stellen."

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat een Britse onderdaan was gearresteerd in Nairobi, zonder nadere details te geven. Tenminste 18 buitenlanders zijn onder de doden. Ongeveer 175 mensen zijn gewond geraakt, waaronder 62 die in het ziekenhuis blijven.

De Somalische islamitische groepering al- Shabab heeft gezegd dat zij de aanval heeft gepleegd als vergelding voor de Keniaanse leger operaties die in Somalië worden uitgevoerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May