'Geen toename begroting, geen garantie verbetering economie'
24 Sep 2013, 06:00
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien


"Het houden van de uitgaven voor het dienstjaar 2014 op hetzelfde niveau van dit jaar, biedt nog geen betere perspectieven voor de economie. De uitgaven van dit jaar werden uiteindelijk, na de suppletoire begroting, ruim SRD 6,897 miljoen. Voor het komende jaar heeft de regering SRD 6.970 miljoen aan lasten begroot. Aan de inkomstenzijde zal getracht worden om SRD 322 miljoen meer binnen te halen dan dit jaar", rekent assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) uit.

Het verschil ligt er voornamelijk in dat er meer uit de belastingen gehaald zal worden. Gajadien zegt aan Starnieuws dat het zorgelijke uitgavenbeleid van de overheid geen aanpassing vertoont, terwijl aan de andere kant de gemeenschap de meerinkomsten zal moeten opbrengen.

Vraagtekens over kasreserve
De aangekondigde bezuinigingen zijn volgens het assembleelid niet terug te vinden in de ontwerpbegrotingen. Gajadien vindt maatregelen vanuit de Centrale Bank van Suriname vooralsnog geen soelaas bieden. "Een begrotingstekort van ruim SRD 750 miljoen blijft een zorgpunt in onze economie, welke verder sterk afhankelijk is van de wereldmarktprijzen van twee producten, namelijk aardolie en goud", stelt het assembleelid.

Gajadien plaatst ook vraagtekens bij de maatregel van governor Gillmore Hoefdraad om de kasreserves te verhogen. "Suriname vormt een uniek land met een torenhoge kasreserve van vijftig procent voor vreemde valuta. Nog erger en vragen oproepend is dat vanaf november dit jaar de kasreserves van de algemene banken onder beheer geplaatst zullen worden van de Centrale Bank. De moederbank wenst hiermede een vreemde invulling te geven aan het toezicht op kasreserves van de algemene banken", stelt het assembleelid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May