Areaal zaaizaad SML wordt in productie gebracht
24 Sep 2013, 02:00
foto
Het startsein is gegeven om het areaal van SML in Wageningen in productie te brengen. (Foto: LVV)


Minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft na een gesprek met betrokkenen uit de rijstsector besloten de arealen van het zaaizaadbedrijf te Wageningen te rehabiliteren. Het chronisch tekort aan kwalitatief zaaizaad zal hiermee opgeheven worden. Goed zaaizaad is een van de basis vereisten om tot hoge productie te komen in de rijstsector. Het startsein is maandag gegeven.

LVV zal samen met zijn werkarmen de Stichting Machinale Landbouw (SML), de Stichting Experimentele Landbouwbedrijven (SEL), het Adron en Surzwam de 50 hectare aan areaal rehabiliteren. Dit areaal is door de SML beschikbaar gesteld. In november zal het terrein zaaiklaar zijn voor de productie van elite zaaizaad van de verschillende ADRON lijnen. Dit zaad zal door ADRON verder verwerkt worden om daarna beschikbaar te stellen aan de sector.

Onvoldoende zaaizaad
Externe boeren zorgen op een areaal van 1500 hectare voor zaaizaad. Waarnemend directeur van Adron, Soedischand Jairam zegt dat deze hoeveelheid bij lange na niet voldoende is. Elk seizoen is er voor een areaal van 30 duizend hectare ongeveer 5000 ton kwalitatief goed zaaizaad nodig. Met de gedeeltelijke rehabilitatie van het zaaizaadbedrijf ontstaan er ook weer enkele banen voor de mensen op Wageningen, meldt LVV.

Het startsein voor dit belangrijke project voor de rijstsector, werd met het opschonen van het terrein met graafmachines gegeven door de voorzitter van de raad van bestuur van de SML Carlo Soemotinojo, de directeur van Surzwam Perdiepkoemar Khedoe, de coördinator LVV-regio west Guido van der Kooye en Adron-directeur Jairam.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May