Caricom start consultaties voor strategisch plan 2014-2018
24 Sep 2013, 04:00
foto
Ambassadeur Manorma Soeknandan


De Caricom zal een strategisch plan voor de regio ontwikkelen voor de periode 2014-2018. Dit plan zal antwoord moeten geven op veranderde processen op regionaal en internationaal gebied. Naast uitbreidingsplannen van het regionale blok, het toelaten van nog meer geassocieerde lidlanden, wordt ook aandacht besteed aan financieel-economische ontwikkelingen, de relatie Caricom tot de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur), Mercosur en het Midden Oosten. Het plan zal ook handvatten aandragen hoe om te gaan met andere internationale relaties zoals het Economic Partnership Agreement met Europa.

De opstelling van het plan is enkele jaren terug al begonnen. Tijdens de laatste staatshoofdenbijeenkomst in Haïti zijn de regeringsleiders overeengekomen een ‘Caricom national change driver’ aan te wijzen, die het proces naar het uiteindelijke strategisch plan moet begeleiden. De secretaris generaal van de Caricom Irwin LaRoque zal hierin een belangrijke trekkersrol vervullen. Daarnaast zijn er in de landen consultants aangewezen die het plan moeten uitwerken. In alle lidlanden worden 'change drivers' aangewezen. Voor Suriname is dat ambassadeur Manorma Soeknandan.

Consultatie fase
Het proces bevindt zich nu in een fase waar in de lidlanden consultaties worden gehouden met alle maatschappelijke groepen. De bedoeling is om uit deze consultaties input te krijgen voor het strategisch plan. Soeknandan zegt dat de maatschappelijke groepen over alle onderwerpen hun mening kunnen geven. Ook mogen zij aangeven waarin zij graag veranderingen willen zien en welke nieuwe werkwijzen en voorstellen zij hebben.

In Suriname worden de consultaties gehouden op 26 en 27 september. Dan zullen de regionale consultants in Suriname te gast zijn. Vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt volgens de ambassadeur verwacht dat optimaal zal worden geparticipeerd. “Alleen dan kan het belang van Suriname goed worden verwerkt in het strategisch plan”, zegt Soeknandan.
Uit de gesprekken moet duidelijk worden hoe het strategisch plan tot een officieel document te verheffen. Soeknandan zegt dat voorheen niet alle Caricom plannen door de individuele parlementen werden goedgekeurd. In de consultatie met het parlement die donderdag zal plaatsvinden zal dit ook besproken worden.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May