Lachmon's gedachtegoed als voorbeeld voor jongeren
22 Sep 2013, 21:00
foto
VHP'ers en Nieuw Front-partners legden zaterdag kransen bij het standbeeld van Mr. Jagernath Lachmon.


Vraagstukken rond behoud van de maatschappelijke vrede in Suriname door bestrijding van de criminaliteit, corruptie, terrorisme, discriminatie, racisme, het voorkomen van etnische conflicten en het handhaven van de vrede, vormden de rode draad tijdens de 1ste Mr. Jagernath Lachmon lezing.

In De Nieuwe Kerk te Den Haag is op 21 september de 97ste geboortedag van wijlen VHP-voorzitter Jagernath Lachmon herdacht. Om hem te eren heeft VHP-Nederland de Mr. Jagernath lezing ingesteld. Met de activiteit is de grote waarde van Lachmon’s rol en betekenis voor Suriname en de Surinaamse samenleving opnieuw benadrukt. De lezing viel samen met de herdenking van de Internationale Dag van de Vrede die ook in Den Haag is georganiseerd.

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi en assistent secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, Albert Ramdin, hebben er een inleiding gehouden. Soerin Mahesh, voorzitter van VHP-Nederland heeft gezegd dat Lachmon zijn handelen en denken als voorbeeld kan worden gesteld voor jongeren in Suriname en in de rest van de wereld. Hij citeerde Lachmon: “Vooruitgang kan worden geboekt, maar zodra de interetnische relaties onder druk komen te staan en de vrede op het spel staat, kan vooruitgang worden vergeten.”

Belangrijke strijder
Santokhi heeft in zijn inleiding ‘Opvattingen en inzet van mr J. Lachmon voor de maatschappelijke vrede’, de stelling verdedigd dat VHP-leider Jagernath Lachmon met de introductie van de Verbroederingspolitiek en met zijn inspanningen voor herstel van de democratie en rechtsstaat tijdens het militair bestuur (1980-1987), de grootste bijdrage heeft geleverd aan de bereikte maatschappelijke vrede in Suriname. Hij heeft zijn stellingen onderbouwd door zoveel mogelijk het denken van Lachmon over staat en maatschappij aan de aanwezigen voor te leggen, opdat zij zelf hun conclusies konden trekken.

Lachmon is een belangrijke strijder geweest voor de maatschappelijke vrede in Suriname. Hij was zich er pijnlijk van bewust welke de gevaren waren die de Surinaamse samenleving bedreigden en dat heeft zijn hele politieke denken getekend, zei Santokhi. “Lachmon’s filosofie paste naadloos in de grondbeginselen van de democratie en daarom zult u in zijn toespraken vaker woorden als ‘rechtsstaat’ en ‘democratie’ tegenkomen. Daarmee gaat zijn denken verder dan het stabiliseren van de maatschappelijke vrede. Rechtsstaat en democratie, naast zijn ideologie van verbroedering, zijn bij uitstek de instrumenten om de maatschappelijke vrede te bereiken, te consolideren en uit te bouwen. Merkbaar of niet, gewild of niet, erkend of niet: dit gedachtegoed behoort nu tot de Surinaamse politieke cultuur.”

Historisch archief
Ramdin sprak over ‘de praktische relevantie van het politieke gedachtegoed van Mr. Jagernath Lachmon in het Caribisch Gebied en daarbuiten’. In zijn inleiding heeft hij met tal van concrete voorbeelden de succesvolle toepassingen van Lachmon’s verbroederingsgedachte bij het oplossen van interetnische tegenstellingen in landen in de Caribische regio gestaafd.

Hij heeft gesuggereerd om een speciale commissie op te zetten om het politieke gedachtegoed, de erfenis, van Jagernath Lachmon te verzamelen en een historisch archief op te zetten, dat ten dienste kan staan van niet alleen de Vooruitstrevende Hervormings Partij, maar van de totale Surinaamse natie. Hij hoopt dat dit historisch instituut een feit zal zijn wanneer in 2016 de 100ste geboortedag van Jagernath Lachmon zal worden herdacht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May