Coroniaans echtpaar op de goede weg met kokosverwerking
22 Sep 2013, 09:00
foto
Gitane Monkau-Plak demonstreert de kokos extractiemachine (foto: Norman Bouva)


Het echtpaar Harold en Gitane Monkau-Plak is al enkele jaren gepassioneerd bezig met de verbetering van de kokosverwerking in zijn bedrijf NV Coproco (Coconut Product Coronie), gevestigd te Bantaskine, Coronie. De kokosolie onder de naam Coproco Virgin Oil, wordt geruime tijd geproduceerd, maar het streven is om het productieproces zoveel mogelijk te mechaniseren om een hogere productie en kwaliteit te krijgen.

Districtscommissaris Harrold Sijbling bracht samen met een delegatie van het Burger Informatie Centrum Coronie (BIC) een bezoek aan het bedrijf . “Er is een nieuwe fase aangebroken voor het bedrijf met de installatie van een kokos extractiemachine, de eerste in een reeks van verwerkingsmachines. Deze kokospersmachine haalt alle kokosmelk en vet uit het kokosvlees, met het resultaat een hogere productie”, deelt Sijlbing mee aan Starnieuws.

De mogelijkheden voor export zijn nog niet aanwezig, omdat de grondstoffen niet toereikend zijn. Nationaal zijn er diverse verkooppunten van de Coproco olie. De districtscommissaris heeft bij diverse gelegenheden aangegeven, dat kokos de toekomst heeft. Hij spoort bewoners en anderen aan om te investeren in aanplant en verwerking. Ook Coproco werkt naar de aanleg van een nieuwe kokosaanplant. In deze fase is het streven gericht op een weekproductie van 1000 liters kokos virgin oil. “De Monkau's mogen gezien worden als goede voorbeelden van Coroniaans ondernemerschap in kokosverwerking”, zegt Sijlbing trots.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May