Dag van de Vrede in teken van onderwijs
21 Sep 2013, 01:00
foto


Wereldwijd wordt vandaag de Internationale Dag van de Vrede herdacht. De Verenigde Naties (VN) heeft in 1981 bij acclamatie met resolutie 36/67 deze dag in het leven geroepen. In 2002 verklaarde de VN 21 september officieel als de Internationale Dag van de Vrede.

Het thema dit jaar is Onderwijs voor Vrede. “De Internationale Dag van de Vrede is een tijd voor reflectie - een dag waarop we ons geloof in geweldloosheid herhalen en pleiten voor een wereldwijde wapenstilstand, zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon in zijn toespraak vandaag. “We vragen mensen overal ter wereld om een minuut stilte in acht te nemen voor hen die zijn gedood in conflicten en de overlevenden die dagelijks met trauma en pijn leven.”

Dit jaar wordt gehamerd op Onderwijs voor Vrede. Onderwijs is van vitaal belang om wereldburgerschap te bevorderen en vreedzame samenlevingen op te bouwen, zegt de VN-baas.

'Veel meer doen'
Malala Yousafzai, het Pakistaanse schoolmeisje dat een moordaanslag van de Taliban heeft overleefd voor haar campagne voor het recht op onderwijs, bezocht de VN in juni. Malala zei: "Een leraar, een boek, een pen, kan de wereld veranderen.” Ban Ki-Moon benadrukt dat dit onze meest krachtige wapens zijn.
In navolging daarvan heeft hij vorig jaar de Global Education First Initiative gelanceerd. “Elk meisje en elke jongen verdient het om goed onderwijs te krijgen en de waarden te leren die hen zal helpen om zichzelf te zien als onderdeel van een wereldwijde gemeenschap.”

Overheden en ontwikkelingspartners werken eraan om elk kind op school te krijgen en hen goed toe te rusten voor het leven in de 21e eeuw. Er is een nieuwe impuls in de landen met de grootste behoeften, zoals die getroffen zijn door conflicten, waar het de helft van alle kinderen ontbreekt aan onderwijs, voegt Ban Ki-Moon eraan toe. “Maar we moeten meer doen - veel meer. Zevenenvijftig miljoen kinderen ontbeert nog steeds een opleiding. Miljoenen meer hebben behoefte aan betere scholing.”

Plechtige belofte
Hij wijst erop dat er gedurfd politiek leiderschap nodig is en een verhoogde financiële inzet om de armste en meest gemarginaliseerde kinderen op te leiden. “En toch is voor het eerst in een decennium de financiële steun voor onderwijs gedaald. We moeten het tij keren, nieuwe partnerschappen smeden en veel meer aandacht geven aan de kwaliteit van onderwijs.”

Ban Ki-Moon: “Laat ons op deze Internationale Dag van de Vrede de plechtige belofte doen om onze kinderen de waarde van tolerantie en wederzijds respect te leren. Laten we investeren in de scholen en leraren die een eerlijke en veelomvattende wereld zullen creëren die diversiteit omarmt. Laten we vechten voor vrede en deze met al onze kracht verdedigen.”

Blijvende inzet voor vrede
Wereldwijd worden vandaag speciale activiteiten en festiviteiten gehouden om de wereldvrede te gedenken. Deze dag biedt een kans aan individuen, organisaties en naties om praktische vredesdaden te verrichten op een gedeelde datum.

Tijdens de bespreking van de VN-resolutie die de Internationale Dag van de Vrede officieel maakte, werd gesuggereerd dat de Dag van de Vrede zou moeten worden besteed aan het herdenken en het versterken van de idealen van vrede in en tussen alle naties en volkeren ... Deze dag zal dienen als een herinnering aan alle mensen dat onze organisatie, met al haar beperkingen, een levend instrument is in dienst van de vrede en moet voor ons allen hier binnen de organisatie dienen als een voortdurend geluidssalvo om ons eraan te herinneren dat onze blijvende inzet, boven belangen of verschillen van welke aard dan ook, is voor de vrede.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May