In oktober gezamenlijke grensexcursies Suriname en Brazilië
20 Sep 2013, 21:30
foto
Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen en granman Songo Alalaparoe van Kwamalasamutu. (Foto: voorlichting NH)


Het project Kartering Zuidgrens (ABC-project) voor het beter in kaart brengen van het zuiden van Suriname, vordert gestaag. Het project heeft ook als doel het trainen van personeel van de Geologisch mijnbouwkundige Dienst (GMD) en de Anton de Kom universiteit in het gebruik van GIS voor geologische kartering.

Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), heeft zich tijdens een werkbezoek aan de dorpen Kwamalasamutu en Sipaliwini deze week persoonlijk georiënteerd op de werkzaamheden. Hij wilde ook zelf nagaan wat de toestand is van de nutsvoorzieningen in het gebied. Het project Kartering Zuidgrens wordt met het buurland Brazilië uitgevoerd. Granman Songo Alalaparoe van Kwamalasamutu zegt dat hij het project van harte ondersteunt.

Gesteentemonsters
Studenten van de studierichting Delfstofproductie van de universiteit zullen bij dit project betrokken worden. Gezien het belang van mijnbouw voor de Surinaamse economie, is het belangrijk dat wij experts voorbereiden en ontwikkelen, zodat wij niet hoeven te leunen op buitenlandse experts, zegt de voorlichting van NH.

Bij de voorbereiding van het project zijn in september 2011 en augustus 2013 in Belem door vertegenwoordigers van GMD/ADEKUS en de Geologische dienst van Brazilie(GPRM) besprekingen over de harmonisatie van de geologie van het grensgebied tussen Suriname en Brazilië gehouden. Er zijn gesteentemonsters uit Suriname aangeboden voor radiometrische ouderdomsbepaling en beide partijen hebben afspraken gemaakt voor een gemeenschappelijke geologische veldexcursie aan beide zijden van het grensgebied in oktober.

De GMD organiseert een 20 daagse gezamenlijke veldexcursie in het grensgebied van Suriname en Brazilië, voor het nemen van monsters en het vastleggen van eigenaardigheden van het gebied. De deelnemers van Suriname zijn afkomstig van het ministerie van NH (GMD, Bauxietinstituut, Grassalco) en de Anton de Kom Universiteit van Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May