Amerikaanse bokslegende Ken Norton overleden
19 Sep 2013, 18:30
foto
Ken Norton is drie keer tegen Muhammed Ali uitgekomen. Hij versloeg hem in 1973 bij hun eerste treffen. (Beeld: Al Jazeera)


Ken Norton, de voormalige zwaargewicht kampioen die Muhammad Ali in 1973 versloeg, is in Las Vegas overleden aan de gevolgen van een reeks beroertes. Drie jaar later verloor hij met een controversiële beslissing hun derde en finale wedstrijd in het Yankee Stadium. Norton is 70 jaar geworden.

Zijn zoon maakte bekend dat zijn vader in een zorginstelling in Las Vegas in de staat Nevada is overleden. De bokser kampte de afgelopen jaren met een slechte gezondheid na een reeks beroertes. “Hij heeft twee jaar gestreden tegen zijn aandoeningen,” zei Gene Kilroy, de voormalige manager van Ali. “Ik ben er zeker van dat hij nu in de hemel is met al de grote vechters. Ik zou graag dat gesprek willen horen.”

Norton brak Ali’s kaak in hun eerste treffen en versloeg hem in een niet-eenstemmige beslissing in San Diego, Californië. De twee mannen hebben elkaar voor de derde keer ontmoet op 28 september 1976 in het Yankee Stadium in New York. Ali wist daarbij nipt te winnen om zijn zwaargewicht titel te behouden.
Het jaar daarop won Norton een zwaargewicht titel en verklaarde de World Boxing Council hem tot kampioen. Op 9 juni 1978 verloor hij in een strijd van 15 ronden van Larry Holmes. Velen beschouwden die wedstrijd als een van de historische zwaargewicht boksgevechten. Norton zou daarna nooit meer kampioen worden. Hij eindigde met een record van 42-7-1 en 33 knockouts.

Norton verloor slechts een keer tijdens zijn eerdere gevechten, maar had weinig vechters van enige kaliber gevochten toen hij werd geselecteerd voor een wedstrijd met Ali. Op het moment was Ali bezig campagne te voeren om zijn zwaargewicht titel terug te winnen die hij had verloren aan Joe Frazier in 1973.
Slechts enkelen gaven Norton een kans tegen Ali in San Diego, maar zijn onbeholpen stijl en zijn aanvallende tactiek van dichtbij, verwarden Ali. Zijn overwinning plaatste hem in de top van de zwaargewicht vechters.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May