'Reyaaz' wordt geëerd voor heldendaad
19 Sep 2013, 02:00
foto
Ben Olivieira huldigt Reyaaz. (Foto: René Gompers)


Met bloemen en een 'dikke' envelop wordt waardering uitgebracht aan Chetram 'Reyaaz' Permaul. Vorige week redde hij een man en een vrouw van een verdrinkingsdood. Zij waren bij de 'platte brug' met hun auto in de Surinamerivier beland. De ingeslagen muur is een stille getuige van het ongeluk. De held neemt kalm en glimlachend de giften en een stevige brasa van Ben Oliveira in ontvangst.


Sportief gekleed onder de schaduw van een amandelboompje staat Reyaaz de pers te woord. De camera's en microfoons zijn allemaal gericht op Reyaaz wanneer hij zijn verhaal voor de zoveelste keer moet vertellen. Geduldig, stoer en toch niet met teveel 'sjeu' gaat hij in op het verzoek van de pers. De held is af en toe verlegen bij het schudden van zoveel handen tegelijk. De 28-jarige blijft nuchter onder de media aandacht en is zelf niet onder de indruk van het feit dat hij twee mensen van de dood heeft gered. "Het leven gaat gewoon door hoor. Ik ga door met me hossel en mijn werk bij Golden Tulip. De mensen leven nog en dat is het belangrijkste."

Voorbeeld stellen
"Deze weldaden kun je niet onopgemerkt voorbij laten gaan", meent Ben Oliveira, directeur van Thuiszorg Cristal Care. "Barmhartige mensen als Reyaas zijn schaars en kom je niet elke dag tegen. Daarom moeten we hem eren en als voorbeeld stellen."
Oliveira wil met de publiekelijke waardering andere ondernemers aanmoedigen om iets te doen voor mensen die opmerkelijke weldaden verrichten. Daarvoor heeft hij een nieuwe stichting 'Ben Oliveira 12-12-12' opgericht. Reyaaz is de eerste die in aanmerking komt voor hulde. In samenspraak heeft Reyaaz een bedrag tussen de SRD 1000 en 1500 ontvangen. Genoeg om de gemaakte onkosten en opgelopen schade te dekken. Reyaaz is tijdens de reddingsactie gewond geraakt aan zijn rechterhand en is zijn Ipod en Iphone beschadigd geraakt.

Het bedrag in de envelop zou veel groter zijn. Maar Reyaaz stond erop dat een deel naar zijn goede vriend gaat. "Hij wilde heel graag helpen, maar hij is gehandicapt aan zijn arm. Ik kan hem niet zo laten na zoveel moeite", stelt Reyaaz. De held is ook niet van plan inkopen te gaan doen met het ontvangen deel. "Dat ga ik doneren aan kindertehuis Hadji Islam Ramdjan. Daar kom ik vandaan. Ze hebben me goed opgevangen en opgevoed."
Een nieuwe Ipod of Iphone zit er niet in voor Reyaaz. "Ik ben nog steeds bereikbaar en die spullen zal ik als sloop verkopen", zegt hij zakelijk. Voordat Reyaaz vertrekt maakte hij nog een wens bekend: "Mensen, als je alcohol op heb, no go rij. Alcohol op, rij niet!"
Intussen heeft Reyaaz de enveloppe met inhoud overhandigd aan het kindertehuis.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May