Boeren lijden verlies door niet draaien cassavefabriek
15 Sep 2013, 00:00
foto


Assembleelid Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) maakt zich ook zorgen over het niet draaien van de cassavefabriek van Innovative Agro Processing Industries (IAP). "In Saramacca zijn meer dan 150 boeren getraind in de cassaveteelt. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft de mensen een certificaat verstrekt. Zoveel boeren hebben cassave geplant, maar er gebeurt niks", zegt Jogi aan Starnieuws.

Landelijk zijn er bijkans 750 kleine ondernemers getraind om cassave bestemd voor de cassavefabriek te planten. President Desi Bouterse opende de fabriek in december vorig jaar in Para. Een consortium van bedrijven uit Barbados zou cassavemeel afnemen. De machines zouden in januari beginnen te draaien, waarna gelijk zou worden geproduceerd. Bouterse antwoordde vrijdag in Bakana Tori op de SRS op een vraag uit Para dat hij ook niet weet hoe het staat met de fabriek. De boer klaagde dat velen cassave hebben geplant en nu ermee zijn blijven zitten.

Jogi merkt op dat het project er veelbelovend uitzag. Daarom heeft hij de coördinatie van Saramacca op zich genomen. "Er is zoveel geïnvesteerd in het project. Ik hoop dat er gauw duidelijkheid komt. Wij hadden ook gevraagd om in Saramacca een kantoor te openen, waardoor boeren binnen konden lopen voor adviezen. Nu hebben veel mensen geplant zonder alle instructies in acht te nemen. De NV stelt zich te veel op als de overheid", meent Jogi. Hij merkt op dat velen hoop hadden op een alternatief naast rijstteelt en nu kan niemand antwoord geven op wat er verder zal gebeuren", merkt Jogi op.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May