Jongeren hebben gezweet voor hun zakcentjes
14 Sep 2013, 11:00
foto
Jongens bezig met het opruimen bij Huize Ashiana. (Foto: Raoul Lith)


Voor 25 jongeren was het vrijdag de laatste werkdag voor deze vakantie bij Huize Ashiana. “Tien dagen hebben deze jongeren hier ervaring opgedaan”, zegt Ramatali Chiragally hoofd van de technische dienst bij Ashiana. Het gaat om veertien meisjes en elf jongens. “De meisjes deden werkzaamheden op de huishoudafdeling. De jongens leverden een bijdrage op de technische dienst”, vertelt Chiragally.

“We hebben trottoirbandjes schoongemaakt. Het terrein moesten we harken en het is geschoffeld”, legt Jurgen Morales uit. Maar ook de bomen staan er nu mooi bij “want die zijn door ons gesnoeid”. Hij is een van jongeren die zich had geregistreerd bij het onderdirectoraat Jeugdcentra om in aanmerking te komen voor een vakantiejob. “De verhalen die verteld zijn door de oudjes, vond ik heel interessant”, vertelt Jurgen. “Vroeger waren die oudjes inventiever dan deze generatie”.

Leermoment
Voor de directeur van Jeugdzaken John Sandriman is het leermoment belangrijk. “Ze komen hier vaardigheden opdoen, die je niet zomaar op school kunt leren. Vooral het samenwerken met anderen op een locatie waar ze niet eerder zijn geweest”, zegt Sandriman. Hij geeft aan dat dit project ook in de districten Wanica, Coronie, Nickerie en Commewijne wordt uitgevoerd.

Het hoofd van de technische dienst geeft aan dat de jongens af en toe tegenstribbelden. “Maar als je heel kalm tot ze praat, hen ook respect geeft, kan je veel uit ze halen. Dat is ook een deel van die begeleiding”, zegt Chiragally. Sandriman begrijpt dat de tieners soms een ander type job hadden verwacht. “Maar je moet gewoon aanpakken en die ervaring opdoen”, stelt hij.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May