President hoort problemen van volk aan bij SRS
14 Sep 2013, 03:00
foto


President Desi Bouterse heeft een waslijst aan problemen geïnventariseerd tijdens 'Bakana Tori' op SRS. Ook na de uitzending kreeg hij te maken met mensen die de hoop op hem hebben gevestigd. Hij beantwoordde vragen over zaken die het hele land raken en hoorde levensgrote problemen aan van mensen die er gebukt onder gaan. De een zoekt werkt, de andere klaagt over het stelen van een perceel, weer een andere ontvangt geen geld, omdat er in de vakantie geen naschoolse opvang is, maar hij wel SRD 700 per maand voor de bus die is aangeschaft, moet betalen.


Diverse ouderen en jongeren waren vrijdag getogen naar het terrein van de SRS om de president te ontmoeten. Een radio stond luid aan zodat de groep mensen die buiten stond, kon meeluisteren naar de president. Geduldig, onder de schaduw van de bomen of de felle zon trotserend, werd het einde van het programma afgewacht. Toen de president de studio achter zich liet, grepen de mensen hun kans om persoonlijk aandacht te vragen voor hun ideeën en problemen.

Luisterend oor
De meeste mensen waren goed voorbereid op de ontmoeting met de president die tijdens de uitzending aangekondigd werd. Zij hadden brieven en enveloppen met belangrijke documenten bij zich. Die stopten zij in de handen van de president nog voordat ze hem spraken. Anderen hadden geen tijd gehad om stukken in enveloppen te doen. "Pres no luku fini yere want na direct mi lon kon die me yere taki pres de na Limbo", verontschuldigde een jongeman zich terwijl hij zijn busvergunning aan de president liet zien. De bushouder heeft een vergunningprobleem en kan niet 'moven'.

Een vrouw vroeg verhit aan de president om in te grijpen omdat haar perceel met zijn toestemming zou zijn afgegeven aan Chinezen voor woningbouw. "Ik kan niet geloven dat het van u komt. Ik ben toch ook Surinamer?" snikte de vrouw. Geduldig hoorde de president de problemen over huisvesting, verzoeken voor een baan en accommodaties voor jongeren aan. Anderen hadden profetieën die ze de president willen uitleggen terwijl een andere groep de president voor een evenement wil uitnodigen.

Ten einde raad
In een hoek werden koortsachtig de problemen van de mensen, verzoeken en ideeën vastgelegd. Cliff Limburg, de presentator van 'Bakana Tori', moest op den duur ook een handje helpen. Limburg nam de vele brieven en enveloppen van de president over. Maar Bouterse had zijn handen niet lang vrij omdat ze dan weer gevuld werden met geschenken.

Veel mensen bleken ten einde raad te zijn en vestigen hun hoop op de president. De camera's werden niet geschuwd bij het stortten van het hart bij het staatshoofd. Af en toe ging dat gepaard met veel emotie. Bouterse gaf aan dat hij speciale aandacht zal schenken aan de groep. "Sommige problemen zijn hartverscheurend. Er zijn presidentiële commissies die veel kunnen doen maar deze ga ik eruit pikken om op te lossen", zei de president aan journalisten. Over Dino bleef de president bij zijn standpunt: "Ik hou mij aan mijn hoofdtaak. Natuurlijk na wan ernstig ondro bere kofu mi kisi als vader. Maar het volk heeft mij niet gekozen om op Dino te letten. Ik ben er om op het volk te letten."

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May