President in Bakana Tori: Moni de
13 Sep 2013, 21:30
foto
President Desi Bouterse


“Moni de”, was het concrete antwoord van president Desi Bouterse vandaag in het live programma 'Bakana Tori' op de SRS. Bouterse zei op vragen van presentator Clifton Limburg (Limbo) dat de regering geld genoeg heeft om haar betalingen te doen. De negatieve geluiden als zou de regering in geldproblemen zitten, pareerde Bouterse als te zijn een deel van het politieke spel. Intussen heeft de Centrale Bank van Suriname voor zondag een persconferentie gepland en zal ingaan op actuele financiële vraagstukken.

Bouterse legde uit hoe vrijwel dagelijks de regering betalingen doet van grote bedragen en grote dienstverleners steeds weer uitbetaald worden. Bouterse gaf toe dat op het ministerie van Financiën er ingegrepen moet worden omdat de administratie van lopende zaken zoals, bus- en boten transport vlotter moet plaatsvinden. Hij kondigde aan dat brandstofsituatie bij de ambtenarij ook bekeken zal worden. De president deelde mee dat door de gedaalde goudprijs het land ruim US$ 100 miljoen minder aan inkomsten heeft ontvangen. Daardoor worden de uitgaven getemporiseerd.

Tegenwerking
“Sommige ministeries zijn echt een hoofdpijn”, zei Bouterse. Hij beklaagde zich bij het beantwoorden van vragen over de politieke tegenwerkingen en de vele vriendjespolitieke activiteiten die er plaatsvinden, waardoor het werk niet vordert en beleidsvoornemens langer duren dan gepland. Politiek ingrijpen is volgens Bouterse niet in alle gevallen mogelijk ook al is hij de president van het land. “Sommige van die mensen zijn rechtstreeks gekozen”, zegt hij. De president zei dat op verschillende plekken orde op zaken gesteld zal worden. Hij wil oplossing in het vraagstuk van Diakonessenhuis, de penitentiaire ambtenaren en regionale gezondheidsdienst.

De president meent dat ook zijn politieke tegenstanders, als zij eerlijk zijn niet ontevreden zijn over zijn regeerbeleid. “Ze geven zeker een zes als het geen zeven moet zijn”, zei Bouterse lachend. Volgens hem zijn niet alle toezeggingen uit het sociaal akkoord uitgevoerd, maar verwacht dat de kiezer bij zichzelf te raden gaat en zal zeggen dat op basis van wat er wel is gedaan, hij nog een termijn mag blijven regeren. “Er zijn in elk geval veel meer gedaan dan in de periode voor deze regering", zei Bouterse.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May