Vakbondsleiders respecteren Chinese expansiedrang
13 Sep 2013, 09:00
foto


“De expansiedrang van opkomende grootmacht China en de politieke strategie om zoveel mogelijk invloed te hebben in de rest van de wereld, is iets waar je het oneens mee kan zijn, maar het valt wel te respecteren”, zegt vakbondsleider Robby Berenstein van C-47 aan Starnieuws.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten en het westen waar veelal wapengeweld wordt aangewend, kiest China ervoor zijn belangen en de zucht naar expansie middels een stille diplomatie te bereiken. Tot die constatering komt Berenstein die samen met vier Surinaamse collega’s en andere vakbondsleiders tien dagen heeft geparticipeerd in een vakbondsmissie in China.

Genuanceerde mening
Ook collega Sonny Chotkan van de OSAV, zegt een genuanceerde mening te hebben over de manier waarop in China zaken worden aangepakt, de politiek die gevoerd wordt en de in veel gevallen voor het westen onvriendelijke methoden. Berenstein legt uit onder indruk te zijn geweest van de constante wederzijdse bezoeken die plaatsvinden tussen Chinese overheid en maatschappelijke groepen met dat van andere landen. Het bezoek op uitnodiging van de Chinese federatie voor de vakbeweging volde niet lang na het bezoek van president Desi Bouterse aan dat land.

"Tijdens onze aanwezigheid waren er zeker vier andere staatshoofden op staatsbezoek. Met elk van de landen zijn economische samenwerkingsovereenkomsten gesloten vanuit een win-win-situatie. Een voorbeeld is een overeenkomst met Jamaica waarbij Chinese sporters worden opgeleid op gerenommeerde sportscholen waar topatleten als Jusin Bolt worden opgeleid. Anderzijds geniet Jamaica dan ook van de voordelen van de samenwerking”, legt Berenstein uit.

Wijzer geworden
Volgens de vakbondsleiders is het aspect van vriendschapsrelaties aangaan, wederzijds respect voor de eigen soevereiniteit, zonder het gevoel te hebben beheerst te worden een basis om goede relaties op te bouwen met China. "In tegenstelling tot wat we in de wereld gewend zijn, zijn we tijdens onze periode daar over een aantal aspecten wijzer geworden. Op vakbondsgebied maar zeker ook qua geopolitiek”, zegt Berenstein. Een aanknopingspunt voor China is het feit dat in vrijwel alle Caribische landen er Chinese staatsburgers wonen of Chinese bedrijven actief deelnemen in investeringen in die landen. Door te leren van de vakbondsleiders in de Caribische regio heeft China de weg geopend voor samenwerking over hoe ook de arbeidersbelangen van Chinese arbeiders veilig te stellen in die landen.

In China hebben de Caribische vakbondsleiders hun visie gedeeld over onder andere het opzetten van een sociaal zekerheidsstelsel in China. “De Chinese vakbeweging houdt er degelijk rekening mee dat met de nieuwe ontwikkelingen in de wereld het niet anders kan dan mee te gaan met voor hen onbekende democratische structuren en gewoonten. De manier waarop zij dat doen, vraagt wel begrip. Er zal waarschijnlijk een mix komen van de eigen communistische structuren met dat van het westen, maar we kunnen ook niet zeggen dat alle democratische structuren van het westen zaligmakend zijn”, zegt Chotkan.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May