NVP wil overheidsrol bij bepaling padieprijs
12 Sep 2013, 21:00
foto


De Nickerie Volkspartij (NVP) heeft kennisgenomen dat de crisissituatie in de rijstsector en wenst met verwijzing naar haar partijprogramma en haar eerdere berichten, o.m het schrijven d.d. 16 juli 2012 en een brief naar de president van de republiek Suriname per zelfde datum, het volgende bekend te maken.

De NVP geeft hierbij ondersteuning aan de legitieme wens van de landbouwers, om met serieuze inmenging van de overheid te geraken tot een bedrijfseconomisch verantwoorde prijs voor een baal padie. De calculaties zoals thans worden uitgevoerd lopen te ver uit elkaar en wekken de indruk van manipulatie en willekeur.

Wij zijn van oordeel dat de overheid, bij deze het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij een actievere rol zal moeten vervullen bij de totstandkoming van een redelijke padieprijs. Dat zou in nauw overleg met de boerenorganisaties moeten gebeuren, welke organisaties ook bewust moeten zijn van hun verantwoordelijkheid jegens de leden. De calculaties en beslissingen kunnen geen zaak zijn van de ivoren torens in Paramaribo. Belanghebbenden in de rijstsector zullen in structureel verband met elkaar moeten samenwerken om een bevredigende oplossing voor dit vraagstuk te vinden. In dat kader zal de oprichting van het productschap voor rijst een grote stap vooruit betekenen.

Infrastructuur verder verbeteren
Ten einde de kosten van padieproductie verder omlaag te brengen, zal de overheid haar verantwoordelijkheid moeten nemen en de infrastructuur verder moeten verbeteren. Alle wegen leidende naar en van de landbouwgebieden moeten worden verhard. De polderdammen moeten worden bestraat of anderszins verhard (schelpen, grind, bondotie). Verbetering van deze wegen en dammen zal leiden tot besparing op transportkosten (indien niet nodig kan het gebied aangedaan worden met een brommer, (b.v. voor de kleine werkzaamheden) in plaats van auto of tractor.

De governmenttake voor landbouwsector blijft uiteraard een kostenverhogende factor, die liever gisteren dan vandaag moet worden afgeschaft. Verdere verlaging van de kosten bij invoer van landbouwmachines en bijbehorende onderdelen bij import is noodzakelijk.

De zaken zoals opgesomd zijn reeds langer bekend, het gaat thans om de politieke wil van de overheid om de rijstbouw in ons land aantrekkelijk te maken, om deze ook voor de komende generatie in stand te houden en uit te breiden of aan te sturen op een totaal vertrek uit deze sector. Wij roepen partijen op om in structureel verband met elkaar in gesprek te treden en tot een duurzame oplossing te geraken.


S. Brindaben Panday, voorzitter NVP
K. Khodabaks, secretaris NVP


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May