Vakbeweging buigt zich over sociaal zekerheidsstelsel China
13 Sep 2013, 00:00
foto
Chinese werknemers in een speelgoedzaak. (Foto: Dailymail.co.uk)


De vakbondsleiders Robby Berenstein (C-47), Ronald Hooghart (Centrale Landsdienaren Organisaties), Errol Snijders (de Moederbond), Sonny Chotkhan (Osav) en Albert Zunder van de Progressieve Werknemers Organisatie zijn voldaan teruggekeerd van een tiendaagse trip uit China. Op uitnodiging van de All China Federation of Trade Union vertoefden zij samen met collega’s van diverse Caribische landen in China voor informatie uitwisseling en het aangaan van samenwerkingsverbanden.

Hoofdreden voor de Chinese vakbeweging om de regionale vakbeweging uit te nodigen, was om te leren hoe de landen omgaan met een sociaal zekerheidsstelsel. China bevindt zich op dit moment in een fase waar voor bepaalde ontwikkelingen het niet langer alleen kan bogen op communistische normen. Op het gebied van de vakbeweging doen zich internationaal processen voor waar ook de Chinese vakbondsfederatie er niet omheen kan. Door de gesprekken in tripartiet verband in Suriname zijn de vakbondsleiders Berenstein, Hooghart en Snijders in die hoedanigheid uitgenodigd. Chotkhan en Zunder zijn uitgenodigd als Surinaamse vertegenwoordigers voor de Caribische vakbeweging.

Houdt geen stand meer
“De Chinese federatie ervaart dat vanuit de politiek bepaalde verhoudingen niet langer stand kunnen houden. De groter wordende liberalisatie in de wereld heeft met zich meegebracht dat veel private organisaties, individuele personen nu ook gaan investeren in dat land. Je krijgt nieuwe verhoudingen en werkrelaties, die steeds meer vragen om bescherming van vakbondsrechten. De gelijkheidspolitiek en controle vanuit een centraal punt komen voor een belangrijk deel weg te vallen”, legt Berenstein uit.

Deze ontwikkeling heeft in China bij de politiek, het bedrijfsleven maar vooral de vakbeweging de behoefte aangewakkerd zich te gaan oriënteren op hoe in andere landen sociale zekerheidsstelsel in elkaar zijn gezet en hoe die functioneren. “Het gaat vooral om zaken als sociale instituten die garant staan voor pensionering, de samenwerking van verzekeringsmaatschappijen die betrokken worden om de sociale verzekeringen te beheren, werktijden, minimumloon en tal van andere zaken, zoals die ze daar niet kennen binnen de vakbeweging", zegt Berenstein.

250 miljoen arbeiders
De vakbondsleider wijst er op dat hoewel de federatie in China nog altijd nauw samenwerkt met de communistische partij deze steeds meer onder druk komt te staan. “Het heet een federatie, maar er is eigenlijk maar een vakbeweging, met tal van afdelingen over het land. Zij staan nu voor een opgave het belang van meer dan 250 miljoen arbeiders veilig te stellen in een maatschappij van ruim anderhalf miljard zielen".

Voor de Caribische vakbondsleiders was het van belang en interessant te weten hoe in communistisch China wordt omgegaan met vakbondsrechten. Berenstein zegt zich te realiseren dat de weg die federatie in China is ingeslagen, vooral niet zal resulteren in het op kort termijn handhaven van westerse arbeidersnormen en rechten. “Maar ze willen leren en hun eigen strategie er op in zetten. In elk geval is het positief te noemen”, zegt Berenstein. Er zijn wederzijdse afspraken gemaakt. Ook zijn op sommige gebieden afspraken gemaakt om samen te werken. Een daarvan is hoe om te gaan met lange werktijden, wat in China een normaal levenspatroon is en slechte werkomstandigheden. Daarnaast huisvesting en andere zaken rond arbeidsrechten. De Chinese federatie zal in het begin van 2014, een bezoek brengen aan landen in de regio waaronder Suriname.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May