SHI verrast met instelling 'National Reparations Committee'
12 Sep 2013, 08:00
foto


De Stichting Hindostaanse Immigratie, SHI, heeft onlangs verrassend kennis genomen dat er bij Presidentieel Besluit een 'National Reparations Committee Suriname' (NRCS) onder directeurschap van Dr. A. Zunder is ingesteld. De publicatie van de proclamatie heeft reeds vorige maand in het Advertentieblad van de Republiek Suriname plaatsgevonden.

Het geruisloos beraadslagen en in de steigers zetten van de NRCS, roept meer vragen op dan dat dit daadwerkelijk een aantal brandende vraagstukken beantwoordt.

Jarenlang zijn verschillende organisaties in overleg met Dr. A. Zunder (Voorzitter Un Bundru) geweest in de Commissie Herstelbetalingen, waarbij er een gezamenlijke Intentieverklaring (MOU) is getekend, dat alle lotgenoten NGO’s gezamenlijk zullen optreden om collectief herstelbetalingen van de kolonisatoren mogelijk te maken.

Met de beraadslagingen voor het oprichten van NRCS met Dr. A. Zunder, is het onduidelijk als er sprake is van een mogelijke ‘one-man’ show en dat er dus geheel voorbijgegaan wordt aan de eerder getekende MOU. De SHI heeft nimmer kennis gedragen, noch een uitnodiging mogen ontvangen van de
oprichtingsberaadslagingen.

Wat nog meer steekt is dat de 'Reparations Committee' in haar taakstelling meldt, “Zo zal het orgaan informatie inventariseren over de genocide op inheemsen van Surinaamse afkomst, de trans-Atlantische slavenhandel en slavernij in Suriname en de rest van het Caribisch gebied en over reparaties aan de nazaten van de Inheemsen en de nazaten van de tot slaaf gemaakten in Suriname”.
Klare taal, maar dit beperkte takenpakket van de NRCS heeft in één keer een niet te verwaarlozen grote groep van contractarbeiders en immigranten, waaronder Hindostanen, Javanen e.a. direct uitgesloten en buitenspel gezet.

De geestesvader van de NRCS bewijst zichzelf hiermee geen goede dienst, alsdan in zijn vorige hoedanigheid als de MAN van de Commissie Herstelbetalingen om elk overleg met de immigranten groep te vermijden, althans in zijn geheel niet te betrekken.

Natuurlijk laat de reden hiervan zich gissen of als dit vraagstuk, door de nieuw opgerichte 'Reparations Commitiee', uit een etnocentrisch gedachtegoed is voortgesproten of vanuit het opportunistische, dat dit vraagstuk plotseling regionaal Caribisch is geworden.
Al met al niet communicatief en wederom een historische fout begaande.

Mr. Ramesh Malahe

Secretaris Stichting Hindostaanse Immigratie
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May