Code Fire wint eerste Surinaamse Hackaton
08 Sep 2013, 20:20
foto
Het winnende team Code Fire. Rechts de jongste deelnemer Jeremy Berkleef (13).


Team Code Fire is winnaar van de eerste Hackathon in Suriname. Deze groep ontwikkelde in minder dan 24 uur de 'SAK' applicatie. Deze 'app' moet bijdragen aan het veiliger maken van het land. SAK, afkorting voor 'Seti A Kondre Kon' is geschikt voor mobiel- en webgebruik.

Alle deelnemers kregen een pakket van Telesur. Het winnende team kreeg van vicepresident Robert Ameerali een cheque van US$ 1000 overhandigd. De 'Most Promising Team' was Lazer Lab en werd aangemoedigd met US$ 300. De 'Most Promising Developer' is Jeremy Berkleef, de Bejamin onder de 30 deelnemers. De dertienjarige mocht met US$ 400 naar huis.
De Hackaton werd gehouden in het Telesur Opleidingscentrum. Het evenement was een marathonsessie waarbij ontwikkelaars het tegen elkaar opnamen om de beste applicatie voor web- of mobielgebruik te bouwen. Zij hadden 24 uren de tijd om een product te ontwerpen. Zij hebben hierdoor een dag en een nacht doorgebracht op het Telesur-complex.

Gids
SAK zal na enige 'updates' en aanpassingen binnenkort 'available' zijn voor mobiel- en webgebruik. "Als je bijvoorbeeld een ongeval ziet, kun je een foto maken en zal SAK het doorsturen naar de instanties belast met ongevallen", legt Winston Pengel van Code Fire uit. De applicatie zal ook dienen als gids. "Als je bijvoorbeeld op Flora bent en om vervoer verlegen zit, kan SAK voor je uitzoeken welke taxibedrijven er in je buurt zijn. De applicatie gaat niet alleen helpen met de veiligheid of zorg, maar ook met alledaagse dingen", geeft de jonge Pengel aan. "SAK zal de gebruiker laten weten welke huisartsen of eetgelegenheden er in de buurt zijn." Pengel is net als zijn drie andere teamgenoten leerling van het Natin. Ze zitten allemaal in de ICT-stream.
Het jongste lid van het winnend team, Jeremy Berkleef, zit op de Muloschool in de 'B'- richting.

De Hackaton is een initiatief van IT-Core en is gesponsord door Telesur. Hoewel het woord 'hacken' negatief geladen is, was de 'coding' marathon bedoeld om ontwikkelaars nieuwe 'apps' te laten bouwen. Ameerali was zichtbaar onder de indruk van het evenement en de deelnemers. "Dit is een belangrijk initiatief", zei Ameerali. "Wij willen Suriname op de wereldmap zetten. Daarvoor hebben we alle talenten nodig. En dit talent is een zeer belangrijke." De presentaties van de gebouwde 'apps' gebeurde achter gesloten deuren. Ameerali toonde zich nieuwsgierig naar de geleverde prestaties en nodigde de teams uit om de presentaties voor de ministerraad te houden. "Kom ons laten zien wat je kan en wat de potenties zijn van jullie apps". De 'coders' reageerden enthousiast op het voorstel. Vermoeid maar voldaan verlieten de 'nerds' het Telesur Opleidingscentrum. "Ik ga naar huis, uitpakken en slapen tot de volgende dag", lacht Jeremy terwijl hij gapend zijn kussens, dekens en cheque naar de auto draagt.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May